3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Гулянци

Price comment  Цена:
адрес:
Гулянци
имейл:
телефон:

Плажът на град Гулянци се намира в самия него, на брега на протичащата оттук река Вит, само на няколко километра преди тя да се влее в Дунава. Бреговата ивица е покрита със ситен и хубав пясък и, макар и сравнително тясна, е достатъчно дълга, за да приюти доста посетители, без да се усеща пренаселване. Напротив - тук почти винаги можете да откриете усамотено и тихо местенце, където да релаксирате на спокойствие.

Бурната в горното си течение река Вит на това место вече се е укротила и тече кротко, дори мудно към устието си. Това позволява в нея да се плува без особени притеснения, особено имайки предвид, че дъното й е полегато. За съжаление чистотата на водата твърде често е под съмнение, така че трябва да избягвате да се къпете тук, особено ако имате кожни или алергични проблеми. През есента и особено през пролетта пък, Вит често става много бурна в резултат на падналите в горното й течение множество валежи. Все пак, през по-голямата част от летния сезон, плажът на реката в Гулянци е желано място за отмора, разхлаждане и развлечения.

В околностите на града има редица обекти за посещение, тъй като флората и фауната тук са изключително богати. Около Гулянци виреят редица редки и застрашени растения като мехурката, горската съсънка, кокичето и ендемичния вид дегенов скален копър.

Макар и бозайниците и насекомите да се отличават с впечатляващо видово многообразие, поради спецификата на района, в който се намира Гулянци, и наличието на множество влажни зони в близост, богатството на водоплаващи птици тук наистина зашеметява. Тук живеят и защитените в национален мащаб орел змияр, белоопашат мишелов, египетски лешояд и черен щъркел. Природата в околностите на Гулянци също е отлично запазена и живописна, така че си заслужава да я разгледате.

  • Плажове
Гулянци - Забележителност Плаж Гулянци - Снимка 1 Гулянци - Забележителност Плаж Гулянци - Снимка 2 Гулянци - Забележителност Плаж Гулянци - Снимка 3 Гулянци - Забележителност Плаж Гулянци - Снимка 4