3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Мануилова Пещера

Price comment  Цена:
адрес:
Гърмен
имейл:
телефон:

Намира се край с. Рибново, община Гърмен, област Благоевград. Дълга е 2175 м (-115 м денивелация) и се намира на 1107 м надморска височина. Разположена е на долния склон на Рибновско дере, на левия бряг на река Маноиловски дол в западнородопския рид Дъбраш, на 3 км източно от центъра на Рибново – 0,5 км асфалтов и 2,5 км черен път + 7 мин. пеша по горска пътека вдясно от пътя до входа на пещерата.

Пещерата е двуетажна, като етажите се разклоняват на 300 метра от входа.

В село Осиково пътят се разделя - десният е за Рибново, левият е за центъра на селото.

пещерата е трудна за намиране, но ако все пак решите да я търсите - продължава се по пътя за Рибново. След 2-3 км има характерен почти обратен ляв завой. На 20м след завършването на завоя вдясно и нагоре по диагонал се отделя черен камионен път. Разумно е колата да се остави преди този път, проходим само за джипове. След 100м пътя завива в дясно и става почти равен, а от него вдясно се отделя стръмна пътека, която минава през наклонени картофени ниви. Само след няколко минути тя извежда на друг път. Завиваме по него в ляво, пътя е със съвсем лек наклон. В момента, в който почва да се спуска, завиваме наляво и се слизаме стръмно в Маноиловското дере. Пътеката личи едва-едва, трябва да се внимава да не се падне от скалните венци. Входа на пещерата е голям, но не се вижда отдалеч.

Освен описаният има и друг път - от с. Рибново по едноименното дере. Той е по-полегат и при сухо време е проходим с лека кола почти до входа на дупката, трябва само да се пресече дерето.

Може да се окаже, че входа е затрупан (вероятно от иманяри), но разчистването му не е трудно или опасно.

Край пещерата върви река с подходящи места за отдих и почивка.

Пещерата е изключително интересна. Пещерата е двуетажна, като етажите се разклоняват на 300 метра от входа. Още в началото има 2 прага, които се преодоляват без инвентар. Вторият праг се преодолява след преплъзване в най-високата част вляво и минаване плътно вдясно. Изключително впечатляващи са дълбоките и много криви меандри, в които по-слаб човек е възможно да върви прав, но по-едрите трябва да пълзят, тъй като долу е най-широката част на меандрите. Лошото е, че в тази част пещерата е много надраскана. Малко след това се навлиза в каньон на река, който е изключително красив. Образувания почти липсват, но водата мие огромни мраморни късове. Реката завършва с голямо губилище.

Има доста прилепи и мирише лошо. В пещерата са създадени в продължение на хилядолетия почти всички видове синтрови форми.

  • Пещери
Гърмен - Забележителност Мануилова Пещера - Снимка 1 Гърмен - Забележителност Мануилова Пещера - Снимка 2 Гърмен - Забележителност Мануилова Пещера - Снимка 3