3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Присовски манастир Св. Архангел ...

Price comment  Цена:
адрес:
Дебелец
имейл:
телефон:

В наши дни Присовският манастир „Св. Архангел Михаил” край град Дебелец е постоянно действащ и включва черква, жилищни и стопански сгради. Църквата му е еднокорабна, едноапсидна, с открит притвор, с две конхи и е построена от майстор Петко Христов през 1858 г.

Предание разказва за посвещаването на манастира на главния архангел Михаил. Според него той бил наречен на светеца, тъй като обителта е издигната по време на Второто българско царство от братята Асеневци в чест и прослава на българските войни, загинали в битка с византийците, водени от византийския владетел Исак Ангел. Сражението се състояло точно на Архангеловден. След построяването на манастира в него са се подготвяли църковни служители и преписвачи на книги. Заради разположението си в близост до старопрестолния град - Търново, Присовската обител често била посещавана от царските семейства, както и богато даряван от тях с пари и църковна утвар. Нерядко в манастира идвали цар Иван Александър и семейството му.

С настъпването на османските турци по българските земи злата участ сполетява и манастира край Дебелец. Той е опустошен, но в началото на XV в. е възстановен и отново монасите в него развиват активна книжовна дейност. По време на Търновските въстания на Тодор Балина и Павел Джорджич (1598 г. и 1686 г.), манастирът отново е разрушен. Възстановяването му става в края на 50-те години на XIX в. Тогава майстор Петко Христов от град Дебелец започва изграждането на сегашната еднокорабна църква. С дарения помагат много вярващи хора от Дебелец и Присово, както и еснафското съсловие от Габрово, Търново и Дряново.

За това колко важно място заема Присовският манастир „Св. Архангел Михаил” през годините преди Освобождението говорят множеството просветители, възрожденци, хайдути и революционери, които посещават обителта. Сред тях личат имената на Панайот Хитов, Васил Левски, Иван Кършовски, Матей Преображенски, Иларион Макариополски, Димитър Общи и други. Преди да избухне Априлското въстание в манастира пристига и поп Харитон, който прави събрание в игуменовата килия.

Разположен на 8 км южно от Велико Търново, до Присовския манастир „Св. Архангел Михаил” можете да стигнете лесно. Отбивката за обителта е по пътя от Велико Търново до Дебелец. Присовският манастир не предлага настаняване или храна.

  • Манастири
Дебелец - Забележителност Присовски манастир Св. Архангел Михаил - Снимка 1 Дебелец - Забележителност Присовски манастир Св. Архангел Михаил - Снимка 2 Дебелец - Забележителност Присовски манастир Св. Архангел Михаил - Снимка 3 Дебелец - Забележителност Присовски манастир Св. Архангел Михаил - Снимка 4