2 stars 2 stars

Природна Забележителност
Деветашка пещера

Price comment  Цена:
адрес:
Деветаки
имейл:
телефон:

Деветашката пещера се намира на около 15 км. северно от гр.Ловеч. Тя е една от най – големите пещери в България. Този природен феномен е с дължина 150 метра, а входът й е 35 метра висок. Пещерата е открита от българският учен Г. Кацаров през 1921 година.

През 1950 година пещерата е била използвана за съхранение на петрол, а големите цистерни, който са съхранявали петрола са все още разположени близо до входа на пещерата. Някои от най – интересните Неолитни находки по българските земи, са открити именно в Деветашка пещера. Достъпът от 1 юни до 31 юли е забранен, защото тогава е размножителния период на прилепите. Те обитават полусветлата и началото на тъмната част от пещерата. В привходните части са се настанили скални лястовици. Двата вида са си поделили пространството, а звуците, които издават, преплитайки се при навлизане в пещерата, съчетани с ехото на огромните зали, са нещо уникално. Два от най-лесните начини за достигане до пещерата:

Първи вариант: Отклонението за с.Деветаки от главен път “Ловеч-Летница” пресича реката с мост, от дясната страна на който по течението на реката продължава черен път. След моста асфалтовият път продължава с остър завой, стръмно изкачвайки се към с. Деветаки. За пещерата се тръгва по черния път, успореден на реката, който извежда до входа. Този подход е удобен за гости, които се интересуват само от светлата част на пещерата.

Втори вариант: За цялостно посещение на пещерата е по-удобно отклонението от главния път “Ловеч-Летница” в участъка между селата Дойренци и Александрово. В дясно отбива асфалтов път. Това е официалният път използван преди време от военните – Държавен резерв. Сега като ориентир може да служи и стара и изоставена, останала само на зидове мелница и висок, неизползваем кумин. С кола се стига до началото на моста, който е тотално разграбен от неудържими събирачи на скраб. Останала е много малка част от него и то от другата страна на реката. Така или иначе, това е най-близкото и удобно място за стигане с кола до пещерата.

Заставайки пред разрушения мост, за стигане до самата река се слиза от дясната страна. Има пътека, или нещо като изоставен коларски път. Има много буйна растителност, но се минава. За проникване до дъното на пещерата ще ви е необходима лодка. Надувате я и преминавате р. Осъм. От другата страна на реката е входа на пещерата. Не изпускайте въздуха от лодката! Всичко едва започва!

  • Пещери
Деветаки - Забележителност Деветашка пещера - Снимка 1 Деветаки - Забележителност Деветашка пещера - Снимка 2 Деветаки - Забележителност Деветашка пещера - Снимка 3 Деветаки - Забележителност Деветашка пещера - Снимка 4 Деветаки - Забележителност Деветашка пещера - Снимка 5