3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Деветашки езера

Price comment  Цена:
адрес:
Деветаки
имейл:
телефон:

Деветашките езера са едни от малкото естествени карстови езера в България. Намират се на надморска височина от 118 до 432 метра, в Деветашкото плато между коритата на река Росица и река Осъм. Самото Деветашко плато е изградено от ургонски варовици, пясъчници, силно окарстено, с множество въртопи, понори, пропасти и пещери. Възхитителна природа на едно място!

Деветашките езера са около 39 на брой, като са се образували в дъната на карстови въртопи. Но тъй като се подхранват единствено от дъждове и снеговалежи, много от тях често пресъхват, други се заблатяват. Зависи от климатичните условия. Най-големи от тях по площ са Геранище (1,2-3,8 ха), Дедевец (2,1-3,3 ха) и Синовище (0,65-1,9 ха). Някои от езерата пък са превърнати в рибарници (Александровски рибарници, рибарници Иванова могила, Върбовски рибарници, рибарници Градище, Бутовски рибарници, рибарник Гюргенлика). Запалени риболовци често използват Деветашките езера за практикуване на своето хоби. Интересен е и фактът, че езерото Дедевец в миналото е било използвано за водоснабдяване на село Деветаки.

Деветашкото плато има огромен потенциал за туризъм, защото в себе си е побрало голямо разнообразие от природни релефи и форми. Освен множеството на брой Деветашки езера, в северната му част са разположени и карстови извори – Бялата вода, Черната вода, Крушунските извори, около тях могат да бъдат видени бигорни тераси. Крушунските водопади са една изключително нашумяла туристическа дестинация през последните години. Близо до село Деветаки пък има скални пирамиди. А само на два километра от селото, на десния бряг на река Осъм се намира и Деветашката пещера – топ дестинация за любителите на пещерния туризъм, една от най-големите пещери в България.

  • Езера
Деветаки - Забележителност Деветашки езера - Снимка 1 Деветаки - Забележителност Деветашки езера - Снимка 2 Деветаки - Забележителност Деветашки езера - Снимка 3