3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Самодивско пръскало

Price comment  Цена:
адрес:
Девин
имейл:
tic_devin@mail.bg
телефон:
+359876535435

В западния край на града, по- десния бряг на Девинска река, на около 2 км се намира комплекса Струилица – с два минерални басейна и пясъчно игрище за волейбол. Пътят продължава във все по-стесняващата се долина на реката. След около 30 минути пеша се стига до малка поляна с чешма. Тук пътят свършва и по тясно мостче се стъпва на приключенската пътека, изградена в ждрелото.

Навлиза се в защитената местност „Поречието на Девинска река”. С красиви мостчета екопътеката се провира между скалите, над вирове и камъни облети от водата. Така след около 45 минути се стига до малка поляна, в северния край на която започва маркирана пътека водеща до останките на средновековна българска крепост, надвесена високо над долината на Девинска река.

От крепостта се продължава в източна посока и след доста стръмно слизане се стъпва отново на екопътеката Струилица.

Тук във близост до крепостта се намира най-високия водопад в региона, издигащ се близо на 70 метра от земята. Открития наскоро водопад е по-висок с 10 метра от водопада „Орфей” намиращ се в Каньонът на водопадите край Смолян.

Свързан с легенди за самодиви откривателите на природния феномен го кръщават „Самодивското пръскало”.

Интересна е историята свързана с откриването на водопада. Идеята за намирането на забележителността дошла, тъй като в книгата на Антон Дончев “Време разделно” се загатва за подобна страховита местност, дълбоки дерета и тайнствена пътека до крепостта, която е направена, за да снабдява с провизии при обсада.

Под този водопад в скалата е изсечена пътека, която била наричана от хората “Милото Господи”, защото минавайки по нея е толкова опасно, че Господ ти става мил да не паднеш.

В момента се подготвя маршрута към природния феномен, като се обозначава с табели и маркировки, за да стане част от атракциите за туристите край Девин.

  • Водопади
Девин - Забележителност Водопад Самодивско пръскало - Снимка 1 Девин - Забележителност Водопад Самодивско пръскало - Снимка 2 Девин - Забележителност Водопад Самодивско пръскало - Снимка 3