3 stars 3 stars 3 stars

Град
Девин

Price comment  Цена:
адрес:
Девин
имейл:
toursmolyan@abv.bg
телефон:
+35930162530

Град Девин се намира в южната част на България, на 45 км от град Смолян. Прочут е основно с минералните си извори, като температурата на водата варира от 16 до 76 С. Минералните води са подходящи за лечение и профилактика на различни видове заболявания. Чрез външно приложение водата лекува болести на опорно-двигателния апарат, нервната система, половата система и кожни заболявания. Чрез питейно приложение се лекуват стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични и обменно-ендокринни заболявания. Добре се повлияват и при заболявания на дихателната система.

Привлечени от лековитите свойства на минералната вода, траките са се заселили в района в края на ХІV в. пр.н.е. и са го обитавали до късната античност (ІV в. сл.н.е.). В центъра на Девин са разкрити останки от средновековен некропол от ХІІІ - ХІV в. Находките от некропола - накити и керамични съдове, са изложени в музейната сбирка на града. Там могат да бъдат разгледани и предмети, открити при археологически проучвания в Ягодинската и Харамийската пещера. Музейната сбирка се намира в сградата на читалище „Родопска просвета”.

Живописният планински район край Девин е изключително подходящ за пешеходни преходи. На 4 км от Девин се намира скалният феномен Слона. Село Триград е на около 26 км от града, а до него се стига по Триградското ждрело, което е обявено за защитена територия. От едната страна на пътя до Триград е река Триградска, а от другата страна има отвесни скали, високи до 300 м. Тук се намира и пещерата Дяволското гърло, за която се носят много легенди. Друга пещера в района е Харамийската - до нея може да се стигне по пътека, която започва от паркинга на Дяволското гърло. На 10 км от Дяволското гърло е красивата Ягодинска пещера. Като прочут СПА курорт Девин приема гостите си в модерни хотели с луксозни СПА центрове. Настаняване е възможно и в къщи за гости и семейни хотели. Селата в Родопите са прочути с гостоприемството и традиционните гозби и също са вариант за настаняване. В този регион се намира и архитектурният резерват Широка лъка. На около 34 км от Девин е зимният курорт Пампорово, а на около 40 км е друг ски курорт - Чепеларе. В Смолян и Чепеларе могат да бъдат посетени няколко музея, разказващи за историята на Родопите.

Девин - Забележителност Девин - Снимка 1 Девин - Забележителност Девин - Снимка 2 Девин - Забележителност Девин - Снимка 3 Девин - Забележителност Девин - Снимка 4 Девин - Забележителност Девин - Снимка 5