3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Поречието на река Деви...

Price comment  Цена:
адрес:
Девин
имейл:
dlsizvora@ucdp-smolian.com
телефон:
0035930412393

Екопътека „Поречието на река Девинска” се намира в едноименната защитена местност, разположена в един от най-красивите региони на Родопите. Маршрутът, познат още и под името „Струилица – Калето - Лъката”, е с дължина около 5 километра и предлага на туристите незабравимо преживяване по живописното ждрело на Девинска река.

Преходът е сравнително труден, но определено си заслужава, защото дава възможност да се докоснем до невероятното природно разнообразие на флора и фауна, забележителните скални образувания и суровата красота на каньона. Общата площ на защитената територия, обявена през 2002 година, е 136.73 хектара, а екопътеката преминава през най-атрактивната й от туристическа гледна точка част.

Ждрелото на реката започва след като тя излезе от язовир „Тошков чарк” и продължава до вливането си в река Въча, което става при град Девин. Тъй като планинският терен и отвесните, всечени дълбоко в планинските склонове брегове на реката, не позволяват развитието на активна човешка дейност, районът е съхранил една от най-добре запазените екосистеми в страната и изобилства от защитени, реликтни и ендемични растителни видове. Сред тях са родопският скален копър, вълнестата камбанка, снежното кокиче, емблематичният за планината родопски силивряк, родопската горска майка и др.

Цялото протежение на екопътеката е разположено на територията на Девинска община и се стопанисва от Държавно ловно стопанство „Извора”. Единственото населено място по цялото корито на реката е град Девин. Въпреки че е сравнително кратък, маршрутът предлага невероятно изобилие от панорамни гледки към красивите Западни Родопи. Изградените по протежението му мостове, стълби и висящи пътеки разкриват феноменални гледки към ждрелото на реката.

На места трасето е сравнително трудно за преминаване, но при повишено внимание е достъпно и за не особено опитни туристи. То започва от град Девин и преминава през местностите Струилица, Калето и Лъката, след което се връща в изходната си точка. На местата, на които това е възможно, са поставени дървени пейки, масички и информационни табели, така че туристите могат да си починат и да се насладят максимално на природните красоти, които ги заобикалят от всички страни.

  • Екопътека
Девин - Забележителност Екопътека Поречието на река Девинска - Снимка 1 Девин - Забележителност Екопътека Поречието на река Девинска - Снимка 2 Девин - Забележителност Екопътека Поречието на река Девинска - Снимка 3 Девин - Забележителност Екопътека Поречието на река Девинска - Снимка 4