3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Джебел - крепост Устра

Price comment  Цена:
адрес:
Джебел
имейл:
телефон:
00359897994936

Изходната точка на този туристически маршрут е източнородопският град Джебел. Върви се в югозападна посока, по асфалтовия път за село Воденичарско, в чието землище се намира Поддържан резерват “Чамлъка”. Именно разположената на четири километра от Джебел защитена местност е първата спирка по трасето ни.

Резерватът обхваща 7,2 хектара по източните склонове на планинския дял Жълти рид. Той е създаден през 1956 година с цел съхраняване на естествената гора от черен бор (pinus nigra), която е реликтен остатък от старата флора на региона. “Чамлъка” се намира на около 450 метра надморска височина, а възрастта на дърветата е приблизително 80 години.

Маршрутът продължава на югозапад от резервата, където се намира един от най-забележителните скални феномени, с които са прочути Родопите - Счупената планина. По своята същност тя представлява висок хълм, в чиято дясна част се е образувало огромно седло с широчина 600 и дълбочина 80 метра. Феноменът е резултат от тектонско разместване, предизвикало грандиозно свлачище, което променило релефа в края на XIX век. Поколения наред помнили силния пукот и огнените отблясъци, идващи сякаш от вътрешността на планината, които изплашили не на шега местните хора.

Трасето ни отвежда в западна посока, където на Счупената планина има находище на бентонит. От него тръгваме на югозапад, за да достигнем загадъчната средновековна крепост Асара. Тя е строена по време на византийската власт по българските земи (XI - XII век) и е издигната на стратегическо възвишение в района на днешния рудник Звездел. При досегашните археологически разкопки са открити свързани с крепостна стена две кули, едната от които е “оборудвана” с жилищни помещения, параклис и водохранилище. В параклиса са намерени части от медальони, представляващи икони, украсени със златен обков. Забележителното при Асара е, че голяма част от крепостните й стени са били дървени, нещо твърде необичайно за периода.

Маркирана пътека ни отвежда от крепостта до хижа “Устра”. Тя се намира на едноименния родопски рид, североизточно от село Устрен. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, разполага със столова, туристическа кухня и лафка. Само на километър от нея се издига връх Устрен (1114 метра), на който е изградена една от най-добре запазените до момента средновековни крепости в Родопите. Тя също носи името Устра. Трябва да се има предвид, че хижата периодично не работи, така че е нужно да се свържете предварително с Туристическия център към Община Джебел (телефон 036322241), да планирате нощувка на друго място в близост (например в село Устрен) или да се върнете до изходната си точка.

  • Маршрути
  • Крепости
Джебел - Забележителност Маршрут Джебел - крепост Устра - Снимка 1 Джебел - Забележителност Маршрут Джебел - крепост Устра - Снимка 2 Джебел - Забележителност Маршрут Джебел - крепост Устра - Снимка 3