3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Устра - хижа Белите...

Price comment  Цена:
адрес:
Джебел
имейл:
телефон:
00359897994936

Изходната точка на този туристически маршрут е разположената в Източните Родопи хижа “Устра”. Изградена на Устренски рид, тя е основна изходна точка за една от най-добре запазените средновековни крепости в Родопите, също носеща името Устра. Най-удобният отправен пункт за хижата е град Джебел, от който се тръгва по шосето за село Устрен, за да се отбием по маркирана пътека непосредствено преди табелата му. Разстоянието е около девет километра. Трябва да се има предвид, че за съжаление хижата не е достатъчно добре разработена, макар и да се намира в изобилстващ от природни, културни и исторически забележителности район, и не работи постоянно.

До следващата спирка по маршрута ни, крепостта Устра, се стига по стръмна пътека за около половин час. Останките са забележителни - повечето каменни основи на отбранителните съоръжения, култовите и жилищните сгради са запазени отлично. Твърдината е издигната през Х век, с цел да охранява минаващия наблизо търговски път, който свързвал Тракия и Беломорието.

От връх Устрен (1114 метра надморска височина) се тръгва на юг и се минава през впечатляващите с причудливите си форми и внушителни размери Устренски скали. Продължава се на запад по пътя за селата Припек и Лебед, като се върви по древния римски път за връх Алада (Аллах даг - Божия планина от турски; 1241 м). След изкачването му трасето продължава към връх Калето (980 м), на който си личат останките от тракийска крепост.

В подножието на Калето се намира забележителното скално светилище от същия период Орловите скали. Представлява изкуствено издълбани в недостъпната отвесна скала около 100 трапецовидни скални ниши с дълбочина до 12 сантиметра. Има много теории за предназначението на чудноватите вдлъбнатини, но така или иначе никоя от тях не почива на сигурни доказателства.

От Калето до крайната точка на маршрута - туристически комплекс “Белите брези”, води хубав път, минаващ покрай база на зимни почистващи машини. Комплексът се намира на седем километра от град Ардино, на главния път между областните градове Смолян и Кърджали. Изграден е на територията на едноименния резерват (обявен, за да опази единствената естествена брезова гора в Родопите) и има около двадесет хижи и станции с общ капацитет 250 легла. Комплексът се слави с въздуха си, който помага при белодробни и алергични заболявания. Именно това е и причината от Министерството на здравеопазването да го обявят за Курорт с национално значение.

  • Маршрути
  • Хижи
Джебел - Забележителност Маршрут Хижа Устра - хижа Белите брези - Снимка 1 Джебел - Забележителност Маршрут Хижа Устра - хижа Белите брези - Снимка 2 Джебел - Забележителност Маршрут Хижа Устра - хижа Белите брези - Снимка 3 Джебел - Забележителност Маршрут Хижа Устра - хижа Белите брези - Снимка 4 Джебел - Забележителност Маршрут Хижа Устра - хижа Белите брези - Снимка 5 Джебел - Забележителност Маршрут Хижа Устра - хижа Белите брези - Снимка 6