3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Драматичен театър Апостол Карами...

Price comment  Цена:
адрес:
Димитровград, 13, бул. Д. Б...
имейл:
theatre@escom.bg
телефон:
0035939166125

Драматичен театър „Апостол Карамитев” е създаден през 1953 година с Указ на Държавния съвет на България. Той е единственият държавен театър в не окръжен град. Първият салон на театъра, преди да се построи сегашната сграда, е таванският етаж на „Винпром”. Там прозорците са заковани с шперплат, гримьорните са без дневна светлина, отоплението е с голяма варелна печка. Техника няма. Но първият директор, пловдивският режисьор Сашо Симов, човек с неизтощима творческа виталност, съумява да формира трупа и да започне работа. Първата премиера е на Вазовите „Службогонци”. Не един критичен период е преживявал театърът, но най-лошият от тях е закриването му през 1964 г. Тогава, след като трупата, начело с режисьора Асен Шопов, реализира един твърде прогресивен за времето си спектакъл – „Грешката на Авел” от Емил Манов, театърът е закрит от най-високо място с личната намеса на Тодор Живков. Актьорите са разпръснати по други театри. Режисьорът Асен Шопов изпада в немилост и сградата остава като втора сцена на Хасковския театър.

Под въздействието на местната общественост и с помощта на народния представител Емилиян Станев, театърът отново „се ражда” през 1972 година. Днес театърът разполага със зрителна зала с 438 седящи места, две двойни гримьорни, гардероб с театрални костюми, реквизит, въртящ се кръг, звукова кабина и осветителна кабина с професионална озвучителна и осветителна техника.

През 2006 година, ДТ „Апостол Карамитев” учреди награда „Любимец 13” – един поклон пред паметта на патрона на театъра, големия български актьор Апостол Карамитев. Тя е уникална с това, че е единствената награда, която се дава от публиката на нейния любимец.

След всяко представление зрителите попълват анкетни карти и оценяват актьорите, участващи в спектакъла по шестобалната система. В навечерието на 27 март, Международния ден на театъра, анкетните карти се обработват, определя се победителят и се връчва наградата, която представлява статуетка, изработена от художника-дърворезбар Георги Георгиев.

  • Театър

Работно време: 10:00 до 19:00

Димитровград - Забележителност Драматичен театър Апостол Карамитев - Снимка 1 Димитровград - Забележителност Драматичен театър Апостол Карамитев - Снимка 2