3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Изворски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Димово
имейл:
телефон:
00359898330027

За Изворския манастир „Успение Богородично” битува легенда, че е основан през XII в. от руския княз Извор Таворски, доведен до святото място от „летяща” икона. В наши дни манастирът, разположен на 2 км от видинското село Извор, е действащ женски български православен манастир и принадлежи към Видинската епархия. Край него се намира и свещен извор – аязмо.

От малкото исторически сведения, с които разполагаме днес, знаем, че светата обител е била разграбена и разрушена с настъпването на османските турци по българските земи. В резултат на опустошаването на манастира всичките му обитатели са го изоставили. Възстановяването му започва по инициатива на йеромонах Силвестър. От запазена до днес преписка в едно манастирско ръкописно житие на св. Ефрем Сирни узнаваме, че едно време светата обител се е наричала „Сухо поточе”. След възстановяването манастирът е наречен „Изворски”.

Любопитен момент от историята на манастирския комплекс е фактът, че до 1860 г. той се управлявал от игумени. Последният от тях йеромонах Агапий станал обект на преследване и поради това избягал в Сърбия през 1861 г. Останалите в манастира монаси - Кирил, Гавраил и Хрисант, построили през 1864 г. иконостаса на църквата. Гробовете на тримата монаси се намират зад олтара в манастирския двор.

От 1915 година насам Изворският манастир „Успение Богородично” е със статута на девически манастир. Обитавали го три монахини и три послушници. През 1923 г. завършва възобновяването на църквата – дело, станало възможно, благодарение на даренията на миряни от Видин и Лом, както и със средства на Видинската епархия. Стенописите в църквата са дело на художника Господин Сербезов (1873-1937). Той е зографисал и някои от сцените в църквата „Свети Седмочисленици“ и храм-паметник „Александър Невски“ в София и в църквата „Свети Димитър“ във Видин.

През 1988-1989 година на мястото на дотогавашната едноетажна сграда на Изворския манастир е построен триетажен монашески комплекс с помещения за гости, с водоснабдяване, канализация и парно отопление.

От 2004 г. насам игумен на манастира е архимандрит Василий.

Понастоящем Изворската обител предлага настаняване и храна. В обителта има изградена база от легла за 20 човека, като стаите са със собствен санитарен възел и сателитна телевизия. Манастирската трапезария е за 40 човека. До манастира можете да стигнете по главния път (Е79) от Видин до Монтана, като отбивката за обителта е при град Димово.

  • Манастири
Димово - Забележителност Изворски манастир - Снимка 1 Димово - Забележителност Изворски манастир - Снимка 2 Димово - Забележителност Изворски манастир - Снимка 3 Димово - Забележителност Изворски манастир - Снимка 4