3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Добринище - връх Безбог

Price comment  Цена:
адрес:
Добринище
имейл:
pirin_np@gmail.bg
телефон:
0035974988204

Изходен пункт на туристическия маршрут е планинския курорт Добринище (община Банско, област Благоевград). Градът е балнеолечебен център и е притегателна точка за любителите на природата, тъй като е стратегически разположен между Рила, Пирин и Родопите. Тук можете да видите и останките на древни тракийски и римски поселища.

От Добринище до хижа „Гоце Делчев”, първата „спирка” по маршрута, можете да стигнете по шосе с автомобил (11 километра) или по отлично маркирана и поддържана туристическа пътека (два часа и половина). Наклонът е сравнително сериозен, но е постижим за всеки турист в нормално физическо състояние. Хижата е разположена на 1458 метра надморска височина, в местността Логовото. От нея до хижа „Безбог” също има начин да осъществите „кашкавал” туризъм. Двете се свързват чрез седалков лифт, изминаващ разстоянието за около 30 минути.

Ако обаче държите да се поизпотите и да усетите истински очарованието на Пирин планина, можете да предпочетете прехода по отлично маркирана туристическа пътека, който ще ви отнеме около 3 часа. Хижа „Безбог” е разположена в северния край на Безбожкото езеро, на 2236 метра надморска височина, така че трябва да се подготвите за сериозна денивелация, но пък преживяването и гледките наистина си струват. Независимо как изберете да стигнете до хижата, пред вас ще се разкрие красива панорама към връх Безбог (2645 м) и Безбожкото езеро.

Безбог е гранитен връх, доста полегат за стандартите на Пирин. Преходът от хижата до него е около час и половина, по ясно очертан маршрут, поемащ западно от нея. Пътеката се изкачва през гъсти клекови масиви, като след около 20 минути достига до страничен рид, разположен северно от върха. Оттук маршрутът продължава в южна посока, като за около час ще ви изведе до Безбог. Той е един от малкото върхове в Пирин, които можете да изкачите през зимата и ранната пролет, без да се притеснявате от лавини. От него се разкриват невероятни панорами към околността, а, ако имате желание, можете да продължите по билото към връх Полежан (2851 м).

  • Маршрути
  • Върхове
Добринище - Забележителност Маршрут Добринище - връх Безбог - Снимка 1 Добринище - Забележителност Маршрут Добринище - връх Безбог - Снимка 2 Добринище - Забележителност Маршрут Добринище - връх Безбог - Снимка 3