3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Безбог

Price comment  Цена:
адрес:
Добринище
имейл:
reservations@hoteldobrinish...
телефон:
0035974472120

Хижа „Безбог” е разположена в Северен Пирин. Завършена през 1981 г., хижата е строена близо десет години. Към настоящия момент е най-модерната в Пирин планина. На пет етажа е и разполага с леглова база от 90 места от различен тип според предпочитанията на гостите. Към хижата има столова и бар.

Масивната хижа е построена до самия бряг на едноименното езеро и е добре поддържана. Като отправна точка за хижа „Безбог” може да се използва с. Добринище. Асвалтоф път свързва Добринище с хижа „Гоце Делчев” намираща се на 1485 м. н.в. Хижа „Гоце Делчев” се явява начална станция на кабинков лифт, който отвежда любителите на природата до красивата хижа „Безбог” издигаща се на 2227 м. н.в. През летните месеци съществува маркирана пътека, която ви отвежда до хижата, но през зимния сезон единствено лифта предлага възможност да се качите до хижа „Безбог”. Работното време на лифта е всеки ден от 08.30ч. до 16.00ч. през всички сезони на годината.

Над водите на езерото се издига връх Безбог, за който се разказват няколко изключителни завладяващи легенди. Именно историите, свързани с местността я правят интересна и предпочитана дестинация за любителите на природата.

Една легенда разказва как от Разложкото поле тръгвали към съдията в Мелник. Това е бил известният винарски път. По този път турците водели българите, които не се покорявали на султана и турските наместници. Често провинилите се не стигали по-далеч от Безбожното езеро.

Цените за нощувка варират според сезона и вида на настаняване, но без особенна разлика. Туристическа спалня всесезонно – 15 лв.; стая с 3-4 легла – 15 лв. до 18лв.; стая лукс с 6 легла – 120 лв. до 150 лв. според сезона.

Туристическите маршрути с начална точка хижа „Безбог” предлагат изключителни възможности за екотуризъм. Върховете „Полежан”, „Джангал”, „Кралев двор” се намират именно в тази част на планината Основни маршрути са „Поповите езера”, „Банските езера” и „Самодивските езера”.

  • Хижи
Добринище - Забележителност Хижа Безбог - Снимка 1 Добринище - Забележителност Хижа Безбог - Снимка 2