3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Къща-музей Й...

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:
0035958602213

Този градски велосипеден маршрут е първият създаден на територията на България. Той свързва едни от най-големите забележителности на Добрич. Обиколката започва от Къщата музей на великия писател Йордан Йовков (улица „Майор Векилски“ 18), чиито произведения са издадени на повече от четиридесет езика.

Бидейки културна ценност с национално значение, музейната експозиция привлича вниманието на хиляди туристи всяка година. Тъй като животът на Йовков е неразривно свързан с Дунавската равнина, той е една от най-популярните личности в този край. Големият писател живее тук по време на един от най-плодовитите периоди от живота си.

Тук, в „голямата стая“ Йордан Йовков се венчае за съпругата си Деспина Колева и започва да пише „Жетварят“ – първото си произведение на невоенна тема. Тази малка и уютна къща в типично добруджански стил представя отлично вътрешния свят на писателя, особено, ако имаме предвид, че тук ни „очаква“ и скулптурното изображение на Люцкан – един от характерните йовкови герои, в които авторът е въплътил изконния човешки стремеж към свобода, красота и любов.

Съвсем наблизо е и Дом-паметникът на Йордан Йовков (улица „Генерал Гурко“ 4). Разположен в близост до градския парк „Свети Георги“, той е открит през 1980 година, по случай стогодишнината от рождението на писателя, и е един от Стоте национални туристически обекта на България. Тук се съхранява впечатляващите десет хиляди експоната, свързани с живота и по-специално с творчеството на Йовков – пишещата му машина, дрехи, документи, снимки, чуждоезични преводи.

Следващата спирка по маршрута е музеят в Градския парк „Свети Георги“ (улица „Трети март“ 1), където е представена експозицията „Природата на Добруджа“, презентираща биоразнообразието на региона. То е демонстрирано по твърде оригинален и въздействащ начин – поредица панорамни платна представят натуралистични изображения на множество типични представители на тукашната флора и фауна. Тук действа и отдел по дермопластика, като всички произведения са дело на един от най-добрите препаратори в България Стоян Нонев.

Последната дестинация по този приятен и лесен велосипеден туристически маршрут е Етнографската къща и експозицията „Археологията на Добруджа“, разположена в Архитектурно-етнографския музей на открито „Старият Добрич“ (улица „Ален мак“ 5). Строена през 1860 година по поръчка на заможния търговец на зърно Димитър Друмев, сградата, в която се помещава Етнографската къща, е разположена в непосредствена близост до църквата „Свети Георги“, в централната част на Добрич.

Нейният майстор не е местен строител, а балканджия и това си личи от пръв поглед, защото къщата не носи типичните за Добруджа особености. Зданието е реставрирано век след построяването си и в него е уреден музей, представящ типичните бит и поминък на добруджанското население през възрожденската епоха. Особено интересно е съчетанието на елементи от традиционния за региона стил в интериора с навлизащите от запад елементи, приемани като признак на напредничавост и модерност и познати като „а ла франга“. В Етнографската къща е експонирана и изложба „Археологията на Добруджа“, която представя най-интересните археологически находки от разкопките в региона.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Добрич - Забележителност Велосипеден маршрут Къща-музей Йовков –Етнографска къща - Снимка 1 Добрич - Забележителност Велосипеден маршрут Къща-музей Йовков –Етнографска къща - Снимка 2 Добрич - Забележителност Велосипеден маршрут Къща-музей Йовков –Етнографска къща - Снимка 3 Добрич - Забележителност Велосипеден маршрут Къща-музей Йовков –Етнографска къща - Снимка 4