3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Градски маршрут Дом-паметник Йов...

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:
0035958602213

Този изключително лесен и приятен градски пешеходен маршрут е създаден, за да могат туристите да се запознаят с централната пешеходна зона на град Добрич. Изходната му точка е Дом-паметникът „Йордан Йовков“, посветен на живота и творчеството на великия писател, чиято съдба е неразривно свързана с града и Добруджа като цяло. Създадена през 1980 година, по повод един век от рождението на класика на българската литература, експозицията цели да представи предмети, свързани с живота и творчеството му. Музейните единици са над десет хиляди, а дом-паметникът е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Следващата дестинация по маршрута е Градският парк „Свети Георги“, който е създаден през далечната 1867 година и е един от най-старите в страната. След Освобождението парковото пространство се разширява, а освен четирите алеи във вътрешността му, е изградена и една обходна, която опасва площта му от 430 декара. В момента паркът е едно от най-посещаваните места в града, както от добричлии, така и от туристите. Тук има спортен комплекс, заведения, летен театър, а през последните години са изградени фитнес за възрастни на открито и единствена по мащабите си детска площадка, носеща красноречивото име „Дървеният град“.

Естественото продължение на маршрута е към музея, разположен в началото на Градския парк (улица „Трети март“ 1). Той се помещава в една от най-старите запазени сгради в града, построена в началото на ХХ век, която през първата половина на столетието е използвана за казино. В момента тук са обособени две зали, като в едната от тях е представена експозицията „Природата на Добруджа“, а втората е предназначена за временни изложби, както и за реализирането на образователни програми, различни форуми и конкурси.

Последната спирка по този маршрут е Къщата музей „Йордан Йовков“, намираща се на улица „Майор Векилски“ 18, в непосредствена близост до парка. Тя отваря врати през 1976 година и съхранява множество вещи, свързани с житейския и творчески път на един от най-великите български писатели, чийто живот е неразривно свързан с Добрич и Златна Добруджа. В малката къщичка, типична за добруджанската архитектура, Йовков се венчава със съпругата си Деспина и създава едни от най-значимите си произведения.

  • Маршрути
Добрич - Забележителност Градски маршрут Дом-паметник Йовков – Етнографска къща Добрич - Снимка 1 Добрич - Забележителност Градски маршрут Дом-паметник Йовков – Етнографска къща Добрич - Снимка 2 Добрич - Забележителност Градски маршрут Дом-паметник Йовков – Етнографска къща Добрич - Снимка 3 Добрич - Забележителност Градски маршрут Дом-паметник Йовков – Етнографска къща Добрич - Снимка 4