3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Градски парк Свети Георги Добрич

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:

Градски парк Свети Георги се намира в град Добрич, в непосредствена близост до централната част на града, на няколко метра от центъра на град Добрич. Градският парк е създаден през 1867 година и е сред петте най-стари градски паркове в страната и също така е паметник на градинското парково изкуство. В началото с идеята за създаването на парка се избира мястото в града, прокарват се първите алеи, закупуват се дръвчета и се засаждат.

По време на Руско-турската война паркът е изоставен и неподдържан, но след освобождението местното население и управата на града се заемат с реставрирането и поддържането на градския парк. Поетапно във времето градският парк се доизгражда и модернизира, като се изграждат езерото, което се разпростира в по-голямата част от парка, изградени са водопад, скални градини и пещера. През по-късен етап са построени градския стадион, спортен комплекс Русалка, Хотелски комплекс Спортна среща и други. В парка има и голямо разнообразие от паметници, като по известен е паметника на хан Аспарух, представляващ мемориален комплекс.

В наши дни на територията на парка се намират няколко спортни зали и комплекса, езерото с ресторант Лебед, което представлява изключителен интерес както за местното население, така и за туристите решили да посетят град Добрич. На територията на парка се намира и музея представящ експозицията: Добруджански въпрос- възникване и развитие. Експозицията има за цел да запознае хората с бита и културата на Добруджанци. В парка е разположен и летния театър, предлагащ разнообразие от концерти и шоу програми през летните месеци. Най-новата атракция е вид дървопластика в естествена среда. През последните години немалко стари дървета в градския парк бяха отрязани от съображения за сигурност. Техните изсъхнали дънери обаче се превърнаха в произведения на изкуството благодарение на майстор резбар.

На много места в градския парк Свети Георги има монтирани рамки за инвалиди,което го прави достъпен за всеки желаещ да се докосне до природата и красотата му. Подлеза водещ до парка също е ремонтиран и подновен и осигурява достъпност на хора в неравностойно положение, също така парка е осветен през нощта.

  • Паркове
Добрич - Забележителност Градски парк Свети Георги Добрич - Снимка 1 Добрич - Забележителност Градски парк Свети Георги Добрич - Снимка 2 Добрич - Забележителност Градски парк Свети Георги Добрич - Снимка 3 Добрич - Забележителност Градски парк Свети Георги Добрич - Снимка 4