3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Дом-паметник Йордан Йорков

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич, 4, ул. Ген. Гурко
имейл:
телефон:
0035958602213

Дом-паметникът „Йордан Йовков“ се намира в град Добрич, открит е през 1980 г. във връзка със стогодишнината от рождението на класика на българската литература Йордан Йовков — един от най-известните ни писатели-хуманисти и майстор на разказа, чиито произведения са включени в много световни антологии и са преведени на над 40 езика.

Целта на музея е достоянията и посланията на Йовков да станат известни на повече хора — както на българи, така и на чужденци, поради което е включен в Стоте национални туристически обекта под номер 23. Музеят съхранява общо около 10 000 фондови единици, пазещи частици от живота и творческата работа на белетриста.

Голям интерес за туристите представлява забележителната художествена творба на Стоимен Стоилов в дом-паметника — „В света на Йовковите герои“, която е рисувана керамика. При честването на 30-годишнината на Съюза на архитектите в България сградата на музея е отличена с най-високото архитектурно отличие — „Архскар“ за проектантска работа (арх. А. Стоянов, арх. П. Ганчев, арх. А. Коев, арх. Г. Михайлов).

Работно време: 09:00 до 17:00

Добрич - Забележителност Дом-паметник Йордан Йорков - Снимка 1 Добрич - Забележителност Дом-паметник Йордан Йорков - Снимка 2 Добрич - Забележителност Дом-паметник Йордан Йорков - Снимка 3