3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Вяра и религии

Price comment  Цена:
1
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:
0035958604602

Изходната точка на този религиозен опознавателен маршрут е зала „Възраждане“ в Художествената галерия в Добрич. Тук се съхранява забележителната колекция „Икони от Добруджа“, представяща експонати от целия район, изписани от прочутите за времето си тревненски майстори в периода XVII-XIX век. С най-голяма историческа и удожествена стойност са творбите на Недко Тодорович, Койчо Дсюв и Захария Цанюв, както и частта от колекцията, представляваща най-голямата сбирка на икони с образите на светите братя Кирил и Методий.

Оттук се насочваме към най-стария християнски храм в Добрич – църквата „Свети Георги“ (улица „Колю Фичето“ 4). Строена през 1843 година, тя е дело на неизвестни майстори и впечатлява с архитектурата и интериора си. Представлява трикорабна безкуполна базилика, чиито фасади и каменни зидове са украсени с живописни каменни пластики. Иконостасът е изработен от тревненски майстори, а изографисването е дело на представителя на Дебърската школа Козма Блаженов.

Следващата спирка по маршрута е църквата „Света Троица“, която отново се намира в централната част на града, на улица „Цар Иван Асен“ 2. Построена през 1911 година, тя е обявена за паметник на културата. В архитектурно отношение бива определяна като класическа трикорабна базилика с купол. Комплексът й включва също и красива камбанария.

Поредният обект за посещение е разположената на улица „Д-р Константин Стоилов“ 1 Текеджамия. Тя е част от Етнографски комплекс „Старият Добрич“. Безспорно е изключителен паметник на мюсюлманската архитектура по българските земи в периода XV – XVIII век. Джамията е строена през втората половина на седемнадесетото столетие. Изграждането й е свързано с култа към незнаен ислямски светец и с дейността на алевитите – една от придобилите най-голяма масовост секта в рамките на Османската империя.

Маршрутът завършва с посещение на разположената в непосредствена близост до Градския пазар Осман джамия (улица „Княз Дондуков“ 10). Построена е в началото на ХХ век от богатия търговец Осман, който я изгражда изцяло на свои разноски, преди да се пресели завинаги в Турция. Джамията се придържа стриктно към каноните на мюсюлманското строителство, наложили се от предишните столетия. Особено силно впечатление прави пясъчният часовник, поставен на южната й стена. Той не само отмерва времето, но също сочи посоката към свещения за мюсюлманите град Мека и приканва вярващите за молитва.

  • Маршрути
  • Църкви
Добрич - Забележителност Маршрут Вяра и религии - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Вяра и религии - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Вяра и религии - Снимка 3 Добрич - Забележителност Маршрут Вяра и религии - Снимка 4