3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Градски парк Добрич – Ор...

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:

Маршрутът тръгва от Градския парк „Свети Георги“ в град Добрич, който е създаден през 1867 година и е един от най-старите както в България, така и на Балканския полуостров. Той е лек, приятен и съчетава пешеходна и част, която трябва да се измине с автомобил или организиран транспорт.

Добричкият Градски парк е с площ от 430 декара и е привлекателно място както за жителите, така и за гостите на града. Намира се в местността Карабоклук и на територията му са изградени стадион, спортен комплекс, езеро, скални градини, летен театър, изкуствени водопад и пещера, няколко увеселителни заведения, а също и детски развлекателен кът, в който можете да оставите малчуганите си, докато си почивате под сянката на вековните дървета.

Следащата спирка по маршрута е експозицията „Природата на Добруджа“, позиционираната в Регионалния исторически музей в града, разположен на самия край на парка, на улица „Константин Стоилов“ 18. Изложбата представя пред посетителите на културната институция богата информация за екосистемите, характерни за физикогеографската област Добруджа, като обръща внимание на детайлите във всяка една нейна част – полето и степта във вътрешността, скалистото ждрело на Суха река, лонгозните гори с богата флора и фауна по крайбрежието, пещерите на Тюленово...

Оттук трасето ни отвежда до Центъра за защита на природата и животните, който се намира на улица „България“ 12. Създаден по българо-швейцарски проект, той обхваща площ от сто и шестдесет декара и помещава над сто животни от тридесет вида. Тук са изградени множество алеи, които предлагат усамотение и прохлада под гъстите корони на дърветата.

С автомобил или организиран транспорт се пътува до каньона на Суха река, който се намира край селата Балик и Оногур (община Тервел, област Добрич). Мястото е забележително с живописната си природа и красивите панорамни гледки, които разкрива. Оттук по долината на реката може да с стигне до средновековния скален манастирски комплекс край село Крагулево, след което да се посети и защитената местност Орлова могила. Тя е създадена, за да запази за поколенията едни от последните степни гори в България и да съхрани едно от най-големите находища на божур на територията на страната. Голяма част от видовете, виреещи в екосистемата, са защитени от Червената книга за редките растения.

  • Маршрути
  • Паркове
Добрич - Забележителност Маршрут Градски парк Добрич – Орлова могила - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Градски парк Добрич – Орлова могила - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Градски парк Добрич – Орлова могила - Снимка 3 Добрич - Забележителност Маршрут Градски парк Добрич – Орлова могила - Снимка 4