3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Градски парк – Център за...

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:

Изходната точка на този туристически маршрут е Градският парк „Свети Георги“ в Добрич, най-големият град във вътрешността на Североизточна България. Той е един от най-старите на територията на страната ни. Създаден е през вече далечната 1867 година, когато Белидието (Градският съвет) на тогавашния Хаджиоглу Пазарджик избира място в местността Карабоклук и така биват засадени първите дръвчета и прокарани няколко алеи на това място.

С времето парковото пространство се разраства и облагородява, което го превръща в желано място за почивка на добричлии още преди Втората световна война. На площта от 430 декара се построяват градския стадион, езеро, скални градини, водопад, изкуствена пещера, спортен комплекс, увеселителни заведения и летен театър.

В момента Градският парк е едно от най-посещаваните места за почивка в рамките на Добрич и привлича много посетители, особено през уикендите и почивните дни. Още повече, че има и страхотна детска площадка, носеща недвусмисленото наименование „Дървения град“.

Оттук обиколката продължава към Градския исторически музей, който се намира на улица „Константин Стоилов“ 18. Създаден е през 1953 година и съхранява за поколенията част от културно-историческото наследство не само на града, но и на цяла Добруджа. Най-ранните експонати датират от шестото хилядолетие преди новата ера, а последните са от най-ново време. За сравнително кратката история на музея, неговият екип проучва и събира артефакти от емблематични антични и средновековни селища, крепости и некрополи като тези край Балчик, Кладенци, Одърци, Чиракман, Калиакра, Шабла...

В момента откритите там находки са на разположение на любознателните туристи, които могат да се запознаят с историята на Североизточна България. Във фондовете се съхраняват повече от сто и осемдесет хиляди експоната, включително тези от археологическия комплекс Дуранкулак – едно от най-древните поселища на Балканите и в Европа.

Само преди няколко месеца бе открита и новата експозиция на Историческия музей, наречена „Природата на Добруджа“. Изложбата представя всички екосистеми в географската област, като се започне от полето и степта във вътрешността й и се стигне до скалистите дерета на Суха река, пещерите на Тюленово и лонгозните растителни съобщества по черноморското крайбрежие.

Последната спирка по маршрута е Центърът за защита на природата и животните, който е единствен по рода си в България и цяла Източна Европа. Създаден по българо-швейцарски проект, зоопаркът има обща площ от около сто и шестдесет декара, на които са изградени удобни алеи, обградени от буйна дървесна и храстовидна растителност. Тук живеят повече от сто животни от над тридесет вида, а мястото е сред любимите на малки и големи жители и гости на града. Намира се на улица „България“ 12.

  • Маршрути
Добрич - Забележителност Маршрут Градски парк – Център за защита на природата и животните - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Градски парк – Център за защита на природата и животните - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Градски парк – Център за защита на природата и животните - Снимка 3 Добрич - Забележителност Маршрут Градски парк – Център за защита на природата и животните - Снимка 4