3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Добрич – Дебрене

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:

Този опознавателен маршрут в Добричка област има за основна цел да запознае туристите с едно от най-впечатляващите културни събития в региона – фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“, който се провежда в село Дебрене (община Добрич). Селото се намира само на деветнадесет километра от един от най-големите ни курорти – „Албена“ и на по-малко от тридесет километра от морската ни столица град Варна.

Изходната точка на маршрута е град Добрич, откъдето се тръгва с автомобил или организиран транспорт. Важно е това да се случи рано сутрин, тъй като Фолклорният събор започва в утрото и винаги се организира през последните събота и неделя на месец юни. Организатор на културното събитие е Добричка община. То се състои в известната като хайдушко сборище местност Славната канара, където се укривали от османските власти войводата Хайдут Пейо Буюклията и четата му.

Фолклорният събор е организиран за първи път през 1968 година по инициатива на културната общественост в село Стожер и околните населени места и оттогава е редовно събитие, което привлича все по-голям интерес от страна на местното население и гостите на Златна Добруджа. Вече почти половин век форумът събира хора от няколко поколения и от различни краища на областта. Всички те се забавляват пълноценно и отдават уважение на традициите, като създават устойчивост при запазването им.

Съборът е включен в Националния културен календар на България, което само по себе си е достатъчен атестат за значимостта му. Фестивалът има и конкурсна програма, като в нея таланта си демонстрират певци, разказвачи на народно творчество, музиканти, танцьори и представители на различни видове изкуства, свързани с автентичния добруджански фолклор.

През годините „Песни и танци от слънчева Добуджа“ се е превърнал в най-голямото събитие, свързано с фолклора на Добричка област и изобщо на Добруджа. Затова и фестивалът привлича хиляди туристи от цялата страна. Ако искате да отседнете в красивото, китно селце, трябва да си резервирате квартира по-рано. В противен случай можете да нощувате в областния град и да се върнете за втория ден на събитието. Защо пък да не посетите „Албена“, „Златни пясъци“ или Варна?

  • Маршрути
Добрич - Забележителност Маршрут Добрич – Дебрене - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Добрич – Дебрене - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Добрич – Дебрене - Снимка 3