3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Добрич – Калиакра

Price comment  Цена:
1
адрес:
Добрич
имейл:
zoo.dobrich@gmail.com
телефон:
00359899991810

Този туристически маршрут е фокусиран основно върху опознаването на впечатляващото богатство на флората и фауната в Южна Добруджа, макар и да включва в себе си може и най-голямата историческа забележителност на региона – нос Калиакра и крепостта на него. Трябва да се има предвид, че той е предвиден за хора с автомобили или организиран автобусен транспорт.

Изходната му точка е Центъра за защита на природата и животните в Добрич – най-големият град във вътрешността на Североизточна България. Създаден по българо-швейцарски проект, той се простира на площ от 160 декара и впечатлява с богатото разнообразие на дървесната си и храстовидна растителност. Намира се на улица „Никола Петков“ 15, в самия център на града. Тук живеят повече от сто животни от тридесет различни вида.

Лами, коне на Пржевалски, зубри, няколко вида фазани, алпака, муфлон, щъркели, пеликани, мускусни патици са само част от обитателите на зоопарка. Разбира се, тук можете да получите детайлна информация за всички обитатели на Центъра, както и да се запознаете с тях от непосредствена близост. В комплекса е изградено и изкуствено езеро с площ 1200 квадратни метра. Тук функционира и обучителен център, който си партнира с много училища и скаутски организации, така че помага за образоването на младите в областта на природното богатство и проблемите, свързани с опазването му.

Следващата спирка по маршрута е Посетителският център „Калиакра“ в село Българево (община Каварна, област Добрич). Тук е създадена интерактивна експозиция, която ще ви запознае с най-интересните обитатели на Черно море и последните запазени степи на българска територия. Тук можете да се запознаете с цялото видово разнообразие на риби в Черно море, да получите любопитна информация за „езика“ на трите вида делфини, които обитават акваторията ни, да научите повече за изчезналия от водите тюлен-монах. Не изредихме всичко обаче – можете да подредите пъстър килим от цветята на Калиакра, да се „обадите“ на птиците от резервата, да си закупите сувенири и информационни материали за района, както и да се запознаете с различните туристически забележителности на Южна Добруджа.

Последният обект за посещение по това трасе е нос Калиакра, обявен за природен и археологически резерват и един от Стоте национални туристически обекта. Тук можете както да се запознаете с невероятното орнитоложко богатство по пътя на птичи миграции, известен като Виа Понтика, да разгледате останките на тракийската крепост Тиризис, прерастнала по-късно в цветущо търговско селище и преживяла разцвета си по време на Добруджанското деспотство ии просто да се порадвате на суровата красота на дългия повече от два километра и висок до седемдесет метра скалист нос. Тук са построени също морски фар, музей, ресторант, радиолокационна и метеорологична станции и параклис.

  • Маршрути
Добрич - Забележителност Маршрут Добрич – Калиакра - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Добрич – Калиакра - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Добрич – Калиакра - Снимка 3 Добрич - Забележителност Маршрут Добрич – Калиакра - Снимка 4