3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Добрич - Оброчище

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:
0035958602642

Първата спирка по този вълнуващ и приятен за всички туристи маршрут е Архитектурно-етнографският комплекс на открито „Старият Добрич“. Той се намира на улица „Константин Стоилов“ 18, в самия център на града. Бидейки част от Регионалния исторически музей, тя се помещава на мястото на някогашната Одун чаршия. В комплекса е представена експозиция на традиционните за добруджанския край занаяти, характерни за региона през последните десетилетия на XIX и началото на ХХ век.

Тук, на старата градска чаршия, потомствени майстори продължават да развиват занаятите на предците си и да запазват традицията жива. В над тридесет работилници по стари методи се изработват грънчарски, везбарски, бъчварски, абаджийски, златарски, ковашки, тъкачески и други изделия, характерни за миналото на региона. В Архитектурно-етнографския комплекс на открито „Старият Добрич“ е възстановена и часовниковата кула, строена през XVIII век.

Изложбените зали на комплекса представят постоянната експозиция „Археология на Добруджа“, към която е създаден и учебен музей, презентиращ частично възстановено школо от края на Възраждането. Тук се провеждат образователни програми, а най-атрактивната за туристите част от музея са експонатите от селищната могила Големия остров и некрополите по западния бряг на Дуранкулашкото езеро. Разбира се, в комплекса са представени и други находки от региона, даващи възможност на посетителите да си изградят ясна представа за миналото на Добруджа през Древността и Средновековието, като най-голямата колекция е свързана с късносредновековното българско военно дело.

Оттук с автомобил се насочваме към село Крагулево, за да разгледаме скалния комплекс от манастири, разположени по поречието на Суха река. Християнската колония възниква още в ранния период на разпространение на религията в Европа и има предположения, че това са най-ранните скални манастири на територията на Стария континент. Намират се в живописния каньон на Суха река, в землищата на селата Оногур и Балик, на границата между общините Добричка и Тервел.

Център на монашеската колония е манастирът, известен в момента като Гяур Eвлери, който е разположен край село Крагулево и именно затова маршрутът ни води до него. Иначе комплексът от скални обители се простира на цели четиридесет километра по протежение на каньона на Суха река, като дори не всички са достатъчно добре проучени. Ако имате желание, можете да достигнете до основните и облагородени за туризъм манастири, като направите около четири часов преход.

Следва посещение на село Одърци (община Добричка), откъдето се разкрива великолепна панорамна гледка към долината на Батовска река. За нея се носят десетки легенди и предания, свързани с епохата на хайдушките и народоосвободителни движения. Трябва да имате предвид, че както от Крагулево до Одърци, така и оттук до крайната точка на маршрута, село Оброчище, може да се стигне само с автомобил или организиран транспорт. Най-забележителното място в Оброчище е двуобредното светилище (теке) на Ак Язълъ Баба и свети Атанас, за което местните вярват, че посещението му има лечебни и чудодейни свойства.

  • Маршрути
Добрич - Забележителност Маршрут Добрич - Оброчище - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Добрич - Оброчище - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Добрич - Оброчище - Снимка 3 Добрич - Забележителност Маршрут Добрич - Оброчище - Снимка 4 Добрич - Забележителност Маршрут Добрич - Оброчище - Снимка 5 Добрич - Забележителност Маршрут Добрич - Оброчище - Снимка 6