3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Етнографска къща – Худож...

Price comment  Цена:
1
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:
0035958604717

Изходната точка на този градски маршрут е Етнографската къща в Добрич. Тя се намира на улица „Ален мак“ 5, в самия център на града и е в непосредствена близост до църквата „Свети Георги“, най-старата в града. Помещава се в сграда, строена в периода 1860-1861 година и се различава от традиционната за Добруджа архитектура, тъй като собственикът – богатият търговец от Котленско, възложил строежа на майстор балканджия, който вплел елементи, типични за тамошното строителство.

В Етнографската къща са експонирани стотици артефакти, които представят живота на заможните добричлии от епохата на Възраждането. Изключително любопитно е преплитането на стилове в интериора, като в някои отношения преобладава традиционното обзавеждане, а в други – модерното западно влияние, известно като „а ла франга“. Тук са изложени и множество предмети от ежедневието на обикновените добруджанци от края на XIX и началото на ХХ век.

Вторият обект по този маршрут е Художествената галерия в Добрич, която е един от Стоте национални туристически обекта. Тук са събрани хиляди произведения на български и чуждестранни творци – основно живопис, графика и скулптура. В същата сграда е експонирана и колекцията „Възрожденски икони от Добруджа“. Повечето от творбите са дело на иконописци от прочутата по онова време Тревненска живописна школа. Най-много са иконите, писани от представители на потомствените зографи от родовете Витановци и Захариевци. Тук се съхранява най-богатата в страната колекция от икони със светите братя Кирил и Методий.

Последната дестинация за посещение по този маршрут е Архитектурно-етнографският музей на открито „Старият Добрич“. Той се намира в самия център на града, на мястото на бившата Одун чаршия. Тук има повече от тридесет дюкяна на потомствени занаятчии, които работят по стари методи и с традиционни инструменти, предадени им от предците им. Практикуват се традиционни за Добруджа занаяти като грънчарство, златарство, абаджийство, ковачество, везбарство, бъчварство...

В самия център на комплекса е реставрирана и отворена за посетители градската часовникова кула, която е строена през XVIII век. В етнографския комплекс се организират различни фолклорни фестивали, презентации, курсове за изработване на различни занаятчийски произведения по радиционни технологии. Тук се помещава и експозицията „Археология на Добруджа“, както и възстановено училище от епохата на Възраждането.

  • Маршрути
Добрич - Забележителност Маршрут Етнографска къща – Художествена галерия - музей на открито Стария Добрич - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Етнографска къща – Художествена галерия - музей на открито Стария Добрич - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Етнографска къща – Художествена галерия - музей на открито Стария Добрич - Снимка 3 Добрич - Забележителност Маршрут Етнографска къща – Художествена галерия - музей на открито Стария Добрич - Снимка 4