3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Етнографска къща – църкв...

Price comment  Цена:
1
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:
0035958604717

Изходната точка на този кратък градски туристически маршрут е Етнографската къща, която се намира в самия център на града, на улица „Ален мак“ 5, в непосредствена близост до най-стария запазен до наши дни християнски храм, наречен „Свети Георги“. Сградата на музея е строена в началото на шестдесетте години на XIX век от неизвестен майстор от Балкана, така че носи много черти, нехарактерни за добруджанската архитектура. Това я прави още по-интересна за посетителите, тъй като къщата съчетава в себе си различни стилове и в интериорно отношение.

Вътре са преплетени по един много нетрадиционен начин обичайният за онзи период и нашите географски ширини стил на обзавеждане с модерното и престижно за времето си западно влияние, известно като „а ла франга“. Век след построяването си сградата е основно реставрирана и се превръща в живописен музей, привлекателно място за всички добричлии и гости на града. Освен живота на богатите жители на Добрич, музеят експонира и традиционните начини за занаятчийство, инструменти и артефакти от селското стопанство на региона.

Работно време: понеделник – петък (май – октомври): 9.00 – 12.30 и 13.30 – 18.00ч.

понеделник – петък (ноември – април): 8.00– 12.30 и 13.30 – 17.00 ч.; събота и неделя – по заявка

Съвсем наблизо е и втората и последна спирка по маршрута – църквата „Свети Георги“, намираща се на няколко десетки метра от Етнографската къща (улица „Кольо Фичето“ 4). Тя е най-старият християнски храм в града и е построена през 1843 година. Представлява трикорабна базилика без, което я прави специфична и необичайна за периода и на строеж. Храмът е изографисан от майстори от Дебърската школа, а дърворезбата е дело на едни от най-известните творци от тревненско.

  • Маршрути
  • Църкви
Добрич - Забележителност Маршрут Етнографска къща – църква Свети Георги - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Етнографска къща – църква Свети Георги - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Етнографска къща – църква Свети Георги - Снимка 3