3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Етнографски музей – Етно...

Price comment  Цена:
1
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:
0035958602642

Началната точка на този маршрут е Архитектурно-етнографският музей на открито „Старият Добрич“, разположен на улица „Д-р Константин Стоилов“ 18. Той се намира в самия център на съвременния град, най-големият във вътрешността на Североизточна България, на мястото на възрожденската Одун чаршия. Тук се съхраняват и развиват занаятите, които са били характерни за Добруджанския регион през епохата на българското Възраждане.

В над тридесет работилници потомствени майстори изработват традиционни изделия от везбарството, грънчарството, ковачеството, тъкачеството, абаджийството, бъчварството и златарството. В центъра на комплекса е възстановена живописната стара часовникова кула от XVIII век, която в момента е достъпна за посетители и впечатлява както с размерите, така и с естетическите си достойнства.

В „Старият Добрич“ е уредена и постоянна изложба, озаглавена „Археологията на Добруджа“. В нея можете да разгледате няколко ценни колекции, представящи историята на този красив регион от най-дълбока древност, та чак до наши дни. Тук може да се види съкровище, което претендира да съдържа най-старите обработени златни предмети в света, артефакти от погребение в най-големия праисторически некропол у нас, този край западния бряг на Дуранкулашкото езеро, както и голяма колекция от прабългарска керамика. В експозиционния център е представено и част (стаята за учителя и класната стая) от първото взаимоучително училище в Добрич.

Последната спирка по този маршрут е Етнографската къща в Добрич, разположена на улица „Ален Мак“ 5, в непосредствена близост до Архитектурно-етнографския комплекс и църквата „Свети Георги“, най-старата в Добрич. Музейната сбирка се помещава в строения през 1861 година дом на заможен търговец и представя бита на добруджанци от епохата на Възраждането.

В интериора се преплитат „а ла франга“ – модерното и смятано по онова време за прогресивно западно влияние и традиционните за балканската и ориенталската култура елементи. В музейната сбирка се съхраняват и много артефакти от ежедневието, показващи как са живеели добруджанци преди повече от век. Тук можете да усетите духа на Възраждането, след което да се разходите по красивия и спокоен център на Добрич.

  • Маршрути
Добрич - Забележителност Маршрут Етнографски музей – Етнографска къща Добрич - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Етнографски музей – Етнографска къща Добрич - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Етнографски музей – Етнографска къща Добрич - Снимка 3 Добрич - Забележителност Маршрут Етнографски музей – Етнографска къща Добрич - Снимка 4