3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Йордан Йовков Добрич

Price comment  Цена:
1
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:
0035958602213

Изходната точка на този кратък и приятен маршрут, свързан с Йордан Йовков и творчеството му, е Къщата музей, посветена на големия български писател. Тя се намира в центъра на Добрич, на улица „Майор Векилски“ 18. Най-забележителна тук е така наречената Голяма стая, пресъздаваща автентичната атмосфера в града от началото на ХХ век, когато Йовков живее, твори, а дори и се венчава именно в този дом.

Къщата музей е малка по размери, кокетна и уютна, типичен представител на добруджанската архитектура от онова време. Тук се съхраняват някои предмети, свързани с живота и творчеството на Йордан Йовков. Това важи с пълна сила и за следващата (и последна спирка по маршрута) дестинация.

Това е Дом-паметникът на писателя, признат за най-големия български автор хуманист и превеждан на повече от четиридесет езика. Той се намира на улица „Генерал Гурко“ 4 и е построен през 1980 година, по случай стогодишнината от рождението му. Тук е уредена впечатляваща и единствена по рода си в цялата страна постоянна музейна експозиция, представяща живота и творчеството на писателя във възможно най-голямата му пълнота.

В Дом-паметника е въстановен кабинетът на Йовков и са изложени ръкописи, книги, документи, снимки и други лични вещи на твореца. По този начин посетителите могат да се запознаят по-детайлно с живота и работата му и да получат наистина пълнокръвна представа за един от най-добрите и популярни дори и днес български писатели. Между другото в същата сграда е уредена и малка изложба, посветена на Дора Габе, друг от най-харесваните и обичани български автори.

Дом-паметникът на Йордан Йовков набира все повече популярност и с всяка следваща година е посещаван от хиляди както български, така и чуждестранни туристи. Това е и една от основните причини да бъде включен в Стоте национални туристически обекта. Почитателите на Йовков идват тук не само, за да се запознаят с артефактите, свързани с живота и творчеството на любимия си автор, но и защото на това място могат да усетят духа му и да се докоснат до атмосферата, в която са се родили едни от най-значимите му произведения.

  • Маршрути
Добрич - Забележителност Маршрут Йордан Йовков Добрич - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Йордан Йовков Добрич - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Йордан Йовков Добрич - Снимка 3