3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Маршрут Мит, власт, злато

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:
0035958602642

Тази кратка туристическа обиколка с твърде провокативно име започва от експозицията „Археология на Добруджа“, която е част от Архитектурно-етнографският комплекс „Старият Добрич“, намиращ се в центъра на града. Гостите на културната институция могат да разгледат постоянната изложба, която представя артефакти от древното минало на цяла Добруджа и основно от неолитното селище Големия остров и некрополите западно от Дуранкулашкото езеро, които са свързани с него.

В експозицията са показани едно от най-старите съкровища от обработено злато в света, автентично погребение от най-големия у нас праисторически некропол, внушителна колекция от прабългарска керамика, средновековно въоръжение, накити и предмети от бита. Постоянната изложба показва пред посетителите на „Старият Добрич“ живота в Добруджа от най-дълбока древност, та чак до началото на ХХ век.

Също така можете да посетите възстановеното възрожденско училище, където ще се запознаете с начина на обучение по взаимоучителната метода, който е практикуван тук по времето преди Освобождението. Възстановени са класна и учителска стая оттогава. Ще можете да пишете върху пясък или плоча, както са правели децата в онези времена. Особено любопитна е възможността да бъдете възнаградени, порицани или дори наказани по методите от възрожденския период. При предварителна заявка екипът на „Старият Добрич“ ще ви организира посрещане по традиционен обичай на някой от големите български празници, дегустация на вино или обяд.

Втората спирка по маршрута е самият Архитектурно-етнографски комплекс, разположен на улица „Д-р Константин Стоилов“ 18, който се намира в центъра на днешен Добрич, на мястото на някогашната Одун чаршия. Повече от четвърт век той съхранява традициите на региона и развива обичайните за Добруджа занаяти като ковачество, тъкачество, везбарство, бъчварство, златарство, абаджийство... На реставрираната градска чаршия повече от тридесет потомствени занаятчии създават изящни произведения, използвайки традиционни технологии и инструменти. В центъра на чаршията е рставрирана старата градска часовникова кула от XVIII век, която в момента е отворена за посетители.

  • Маршрути
Добрич - Забележителност Маршрут Мит, власт, злато - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Мит, власт, злато - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Мит, власт, злато - Снимка 3 Добрич - Забележителност Маршрут Мит, власт, злато - Снимка 4