3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Памет на загиналите

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:
0035958605627

Изходната точка на този маршрут е най-голямото запазено военно гробище на територията на България, разположено в северната част на Добрич (булевард „25 септември“ 53). То съхранява тленните останки на воини, паднали по времето на бойните действия в Добруджа през Първата световна война. По-конкретно е свързано с боевете за града през 1916 година и в него са погребани повече от три хиляди войници от седем националности – българи, руснаци, сърби, евреи, румънци, германци и турци.

Без да отдават значение на етническия произход и религиозните убеждения, през 1922 година добричлии събират средства и издигат параклиса костница „Свети Архангел Михаил“, чиято иконография е дело на местния живописец Никола Тахтунов. През 2003 година тук са открити Паметна алея с флаговете на всяка от държавите, които са дали жертви при епичните боеве за Добрич и експозиция „Добричката епопея 1916“.

Следващата забележителност, до която ни отвежда този насочен към военната история от близкото минало маршрут, е Паметникът на руската армия, намиращ се в покрайнините на Добрич. Той е издигнат през 1879 година, за да съхрани за бъдещите поколения паметта на загиналите по време на Руско-турската Освободителна война бойци от Рижски, Белевски, Тулски, Тарутински, Бородински, Рязански, Бутирски и Московски пехотни полкове, на кавалеристите от Кинбургски и Белоруски хусарски полкове и на бойците от петнадесети, шестнадесети, седемнадесети и осемнадесети казашки ескадрони.

Поредната ни спирка отново е свързана с паметта на загинали руски воини по време на Освободителната война. Издигната е през 1901 година, а в момента се намира в непосредствена близост до паметника на хан Аспарух. Посветен е на падналите в боевете за Добрич, провели се между 17-и и 27-и януари 1878 година.

Последната дестинация по маршрута е Паметник на 53-мата руски воини и двамата офицери Василий Котелников и Антон Брондзински от 67-и пехотен Тарутински полк, които загинали в северната част на града, където през 1878 година била разположена така наречената Черна батарея на противниковата армия. Макар и напоследък почитането на чужди воини на българска територия, маршрутът определено представлява голям интерес за любознателните, изучаващи военното минало на Североизточна България.

  • Маршрути
Добрич - Забележителност Маршрут Памет на загиналите - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Памет на загиналите - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Памет на загиналите - Снимка 3