3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Старият град – Градски п...

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич
имейл:
-
телефон:
0035958602642

Изходната точка на този туристически маршрут е Архитектурно-етнографският музей на открито „Старият Добрич“, който се намира в самия център, на улица „Константин Стоилов“ 18. Комплексът се намира на някогашната Одун чаршия, мястото на занаятчиите във възрожденския Добрич.

В момента чаршията е реставрирана, а на нея работят потомствени занаятчии, използващи методи и инструменти от преди столетия. Практикуват се местните занаяти като везбарство, грънчарство, ковачество, тъкачество, абаджийство, бъчварство, златарство... Възстановена е и часовниковата кула от XVIII век, а ако имате желание, можете да посетите която и да е от занаятчийските работилници, за да се запознаете отблизо с традиционните методи за производство на предметите от бита на предците ни.

Тук имате възможност да опитате и много традиционни храни и напитки, предлагани в малките кафенета, заведения и хлебарници, които са отворили врати за посетители в рамките на комплекса. Можете да посетите също така и Етнографската къща, в чиито фондове се съхраняват повече от петнадесет хиляди експоната, показващи бита, културата и вярванията на добруджанци през Възраждането и първите десетилетия след Освобождението. Сбирката се помещава в дома на Димитър Друмев, богат търговец на зърно.

Строена през 1860 година от известен за времето си уста (майстор) балканджия, тя има съществени разлики в архитектурата си от традиционните добруджански къщи. Експозицията е открита през 1970 година и показва пред гостите си добруджанския бит от Възраждането, особено този на заможните търговци, формиращи облика на града в периода на просперитет. Преплитат се елементи от едва навлизащия европейски стил с характерни за ориенталския живот мотиви.

Последната спирка по този маршрут е градският парк „Свети Георги“. Построен още през далечната 1867 година, той е е един от най-старите в страната. През годините паркът се разраства и в момента обхваща площ от 430 декара, на територията на които са разположени множество алеи, беседки, места за отдих, заведения и единствено по рода си съоръжение за забавление на най-малките, красноречиво наречено Дървения град. Тук са изградени също множество спортни площадки и пързалки (включително и Градския стадион), изкуствено езеро, мемориален и плувен комплекс.

  • Маршрути
  • Паркове
Добрич - Забележителност Маршрут Старият град – Градски парк Добрич - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Старият град – Градски парк Добрич - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Старият град – Градски парк Добрич - Снимка 3