3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Маршрут Старият Добрич – Музей Й...

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:
0035958602642

Архитектурно-етнографският музей на открито „Старият Добрич“ (улица „Константин Стоилов“ 18) е изходната точка на този градски туристически маршрут. Намира се в центъра на съвременния град, на мястото на старата Одун чаршия. Тук са представени всички традиционни за Добрич и региона възрожденски занаяти. Използвайки стари технологии и инструменти, потомствени занаятчии пресъздават характерните за стария Добрич начини за препитание като бъчварство, везбарство, ковачество, абаджийство, златарство, грънчарство и тъкачество.

В експозиционната площ на музея е представена изложбата „Археология на Добруджа“ и частично е възстановено възрожденското училище, съществувало през ХIХ век. Тук се провеждат образователни програми, чрез които български и чуждестранни туристи, ученици, младежи и студенти се запознават с методите на обучение от онези времена. Експонирани са находките от селищната могила Големия остров, както и свързаните с нея некрополи, разкрити при археологически разкопки по западния бряг на Дуранкулашкото езеро. В музея могат да се разгледат още няколко археологически комплекси от Античността и Средновековието.

Следващата спирка по маршрута е Военното гробище-музей, намиращо се на булевард „25 септември“ 53. То е разположено в северната част на града и е най-голямото запазено на територията на страната от годините на Първата световна война. Свързано е с мащабните военни офанзиви, целящи превземането на града, проведени през 1916 година. Тук са положени останките на повече от три хиляди войници от седем националности. През 1922 година добруджанци построяват в гробището параклис-костница и го наричат „Свети Архангел Михаил“. Поставена е и паметна плоча с флаговете на всички държави, чиито воини са загинали при боевете за Добрич.

Последният обект за посещение по този маршрут е Дом-паметникът „Йордан Йовков“, разположен на улица „Генерал Гурко“ 4. Открит през 1980 година, той е най-голямата сбирка на артефакти, свързани с живота на известния ни писател-хуманист, чиито произведения са преведени на над четиридесет езика. Музеят е част от Стоте национални туристически обекта и съхранява повече от десет хиляди артефакта, свързани с творчеството на Йордан Йовков. Изложените експонати привличат както български, така и чуждестранни туристи, запленени от вдъхновяващото творчество на автора. При желание, можете да се разходите и в градския парк „Свети Георги“.

  • Маршрути
Добрич - Забележителност Маршрут Старият Добрич – Музей Йордан Йовков - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Старият Добрич – Музей Йордан Йовков - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Старият Добрич – Музей Йордан Йовков - Снимка 3 Добрич - Забележителност Маршрут Старият Добрич – Музей Йордан Йовков - Снимка 4