3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Център за защита на прир...

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:
0035958602850

Продължителността на този еднодневен маршрут е приблизително четири часа, като разбира се, всичко зависи от темпото, което поддържате и от времето, отделяно на всяка от забележителностите. Първата спирка по трасето е Центъра за защита на природата и животните, разположен на улица „Никола Петков“ 15 в Добрич. Открит през 2003 година, той е единственият по рода си не само в България, но и на целия Балкански полуостров. На територията му от шестнадесет хектара са съчетани зоологическа градина с красив градски парк, в който можете да се разходите по хубавите, обрамчени с дървета и гъсти храсти, алеи.

Тук се отглеждат не само животни, характерни за Добруджа, но и много редки видове, като например конете на Пржевалски, лами и алпаки. Администрацията на центъра се е погрижила гостите му да получат много по-разнообразна услуга от обикновеното разглеждане на зоопарк – тук се организира скаутски лагер, пикници на открито, образователни програми, зелени училища, карнавали с костюми от естествени материали, конкурси, игри, яздене... С времето центъра за защита на природата и животните става все по-популярен както сред добричлии, така и сред гостите на града.

Следващата дестинация по маршрута е градския парк „Свети Георги“, който е един от най-старите в България. Създаден още по време на османската власт (1867 година), той постепенно увеличава територията си и бива облагородяван, за да достигне сегашните си размери от 430 декара и привлекателен вид. Тук е изградено изкуствено езеро, тренировъчни игрища, спортен плувен и мемориален комплекси, както и внушителен детски център, наречен с красноречивото име „Дървения град“.

От парка се насочваме към булевард „Трети март“ 1, където е уредена експозицията „Природата на Добруджа“. Всъщност, тя се намира в рамките на „Свети Георги“, така че няма да ви представлява никаква трудност да стигнете до нея. Фокусирана е върху впечатляващото разнообразие на флората и фауната, характерни за Добруджа.

Тук са представени по-интересните и редки растителни и животински видове, обитаващи региона, както и последните запазени степи на територията на България. Поставено е и панорамно пано, върху което са представени защитените и специфични за Добруджа представители на флората и фауната. Това е и последната спирка по този туристически маршрут, но при желание от ваша страна, можете да посетите някоя от другите забележителности на Добрич, които съвсем не са малко...

  • Маршрути
Добрич - Забележителност Маршрут Център за защита на природата и животните - Изложба Природата на Добруджа - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Център за защита на природата и животните - Изложба Природата на Добруджа - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Център за защита на природата и животните - Изложба Природата на Добруджа - Снимка 3 Добрич - Забележителност Маршрут Център за защита на природата и животните - Изложба Природата на Добруджа - Снимка 4 Добрич - Забележителност Маршрут Център за защита на природата и животните - Изложба Природата на Добруджа - Снимка 5