3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Църква Свети Георги – Ос...

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич
имейл:
телефон:

Този поклоннически по своята същност маршрут започва от църквата „Свети Георги“ в Добрич. Тя има скромни размери, тъй като е строена през Възраждането, по време на османската власт по българските земи. Намира се в самия център на най-големия град във вътрешността на Североизточна България, в непосредствена близост до Етнографския музей (улица „Доктор Константин Стоилов“ 18).

Фасадата на храма е много красива и галеща окото, с изящни стенописи. Украсата на вътрешността ще ви направи същото впечатление, но преди да влезете, няма как да не разгледате китния и спокоен двор, където има много пейки за почивка, а бликащата от хубавата чешма питейна вода носи не само допълнение към романтиката, но и желана прохлада през горещите летни дни.

„Свети Георги“ е най-старият православен храм в Добрич, издигнат през 1843 година, разрушен по време на Кримската война и отново възстановен от местните жители в първоначалния си вид. Църквата е изографисана през 1889 година и има височина от едва дванадесет метра, което е разбираемо, предвид османската власт.

Това важи и за следващата спирка по маршрута – храмът „Света Троица“ (улица „Цар Иван Асен II“ 2). Сходствата продължават още с влизането в красивия и спокоен двор, буквално потънал сред дървета, цветни алеи и храсти. Храмът е строен през 1856 година, а в момента тук функционират библиотека, неделно училище и кухня за социално слаби хора. Основана през 1908 година, църквата впечатлява с красивия си иконостас и майсторски изписаните икони.

Оттук маршрутът продължава покрай синагогата в Добрич, която не е действаща, но за сметка на това можете да разгледате великолепната й архитектура и достига до арменската църква „Сурп Хованес“ („Свети Иван“). Тя е построена през 1894 година на мястото на по-стар храм от първата половина на XIX век. Дело е на италиански архитекти и представлява еднокорабна базилика с основи и стени от каменни блокове, като покривната й конструкция е дървена. Стенописите са оригинални, от края на XIX век и придават особена живописност на храма.

Този наистина натоварен с религиозен дух маршрут ни отвежда и в Текеджамия, строена през XVII век на Одун чаршия, която сега се намира в близост до Часовниковата кула в комплекса „Старият Добрич“. Последната спирка по трасето също се намира на територията на Етнографския комплекс – строената в началото на ХХ век Осман джамия (улица „Княз Дондуков“ 10). Тя е издигната със средства на богатия търговец Осман, който малко след построяването й напуска завинаги Добрич и се преселва в Турция.

Архитектурата й следва строго каноните на мюсюлманското храмово строителство, наложили се през предходните няколко века и по българските земи. На южната й стена е поставен пясъчен часовник, който, освен да отмерва времето, има и функцията да указва посоката, в която се намира свещеният град Мека.

  • Маршрути
  • Църкви
Добрич - Забележителност Маршрут Църква Свети Георги – Осман джамия Добрич - Снимка 1 Добрич - Забележителност Маршрут Църква Свети Георги – Осман джамия Добрич - Снимка 2 Добрич - Забележителност Маршрут Църква Свети Георги – Осман джамия Добрич - Снимка 3 Добрич - Забележителност Маршрут Църква Свети Георги – Осман джамия Добрич - Снимка 4