3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Стария Добрич

Price comment  Цена:
адрес:
Добрич, 18, ул. Константин ...
имейл:
телефон:
+35958602642

Музея на открито се намира в центъра на съвременния град Добрич, на мястото на някогашната Одун чаршия. Във възстановената стара градска чаршия потомствени майстори продължават многовековната традиция на своите занаяти. По стари ръчни технологии и с оригинални инструменти в повече от 30 работилници се изработват традиционни изделия на грънчарството, ковачеството, везбарството, тъкачеството, бъчварството, абаджийството (производство на груб вълнен плат), златарството и други. В центъра на комплекса е възстановена старата часовникова кула, строена през ХVІІІ век, която е достъпна за туристите.

В етнографския комплекс се организират фолклорни представления, както и демонстрации на стари български занаяти. Предлагат се и образователни програми за изработване на предмети по стари техники, с традиционни народни инструменти.

В изложбената зала на комплекса е изградена постоянната експозиция “Археология на Добруджа” и е създаден Учебен музей, който представлява частична възстановка на възрожденско училище от ХІХ в.

От бозаджийницата може да си купите боза, произведена по стара рецепта, в геврекчийницата ще си купите и закуска, а в кафеджийницата ще ви направят чаша традиционно турско кафе. В рамките на комплекса има също и кръчма и хан за почивка, които ще ви предложат вкусни ястия от традиционната българска кухня и приятна атмосфера за разпускане. Събота и неделя не работи.

Музеят е със свободен достъп и едно от местата в Добрич, на които може да се разходите, да отдъхнете и да се насладите на българското – традиция, атмосфера и народни ястия.

Работно време: 08:00 до 18:00

Добрич - Забележителност Стария Добрич - Снимка 1 Добрич - Забележителност Стария Добрич - Снимка 2 Добрич - Забележителност Стария Добрич - Снимка 3