3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Остров Скомен

Price comment  Цена:
адрес:
Добри дол
имейл:
телефон:

Макар и почти напълно неизвестен на редовия български турист, Скомен (познат на местното население и като Скеля) е един от най-големите острови в българската акватория на река Дунав. Най-удобна изходна точка за него е село Добри дол (община Лом, област Монтана). Името му идва от река Скомля, която се влива в Дунав западно от него.

До Скомен се стига доста лесно, тъй като разстоянието от него до българския бряг на места е по-малко от шестдесет метра, а местните рибари с готовност ще ви закарат срещу скромно заплащане. Островът има формата на лъжица с дължина повече от четири километра. В най-тясната си част е широк едва десет, а в най-широката петстотин и петдесет метра.

Трябва да имате предвид, че по време на пролетното си пълноводие Дунав залива ниските части на острова - именно тези, които са подходящи за плажуване. През горещите летни месеци обаче реката се отдръпва и разкрива хубава и чиста пясъчна ивица, която, макар и сравнително тясна, е отлично място за релаксиране сред природата. По-голямата част от острова е покрита със смесена гора от канадска топола, върба и бряст, така че има изобилие от подходящи местенца, на които можете да опънете палатката си или да се скриете от прежурящото слънце в летните следобеди.

При ниски нива на Дунава, дъното тук е полегато, течението - слабо, а водата топла и тиха. Поради тази причина можете да се възползвате от възможността и да се изкъпете в реката, без да се притеснявате за здравето и живота си. Въпреки всичко, подхождайте с нужното внимание, тъй като неохраняемите водоеми винаги крият определени рискове. Ако не се отдалечавате от брега обаче, имате възможност да се позабавлявате истински. При положение, че решите да дойдете тук за няколко дни и да опънете палатката си, трябва да имате предвид, че е необходимо да носите всички нужни провизии със себе си, тъй като на острова няма питейна вода и магазини. Скомен е много подходящо място за практикуване на различни водни спортове, най-вече на риболов.

  • Плажове
Добри дол - Забележителност Плаж Остров Скомен - Снимка 1 Добри дол - Забележителност Плаж Остров Скомен - Снимка 2 Добри дол - Забележителност Плаж Остров Скомен - Снимка 3