3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Добростански Бисер (Ахмет...

Price comment  Цена:
адрес:
Добростан
имейл:
телефон:

Пещерата е кръстена на името на турчин, който е бил хвърлен в нея заради това, че помагал на местни българи по време на турското робство. Местният турски управник Ахмед ага събирал данъци в околните села. В едно от селата той поискал да му сготвят нещо вкусно и българите приготвили на турчина свинско със зеле. Когато отишъл в следващото село агата поискал да му сготвят същото, но като разбрал, че е ял свинско толкова се ядосал, че решил да запали селото. Разбрали какво ги чака, местни момчета причакали агата и го убили, а тялото му пуснали в пещерата.

А според друга легенда името на пещерата е останало още от турското робство.

Проучвана за първи път през 1963г. Съвременна карта е правена по време на експедиция през 1975г от П.Трантеев, В.Стоицев и Ал.Леонидов. Благоустроявана за туристически посещения от Туристически дружество "Безово" - Асеновград през 1990г, но сега е разбита с остатъци от осветителни тела, метални стълби, бетонни пътеки и различни строителни материали. В момента достъпът е свободен. Над входа на пещерата има изградена малка къща, която сега е полуразрушена и влизането в пещерата става през един от прозорците й. Старият вход на пещерата е запазен, но е затворен с решетка. Входният отвес е 9.5м, сега там има стълба, стигаща до дъното. Пещерата е малка и пропастна, но е известна с изключително красивите си бели образувания. Малък отвор с размери 60х70 см и дължина 7м води отвесно в единствената голяма зала на дъното с югозападно развитие, която има максимални размери дължина 20м, ширина 11м и височина 4м. Голяма част от нея е заета предимно от сталагмити и сталактони (дебели колони). Някои имат зеленикава покривка от водорасли и мъхове. Има струпване на големи гравитационни блокове в центъра на югозападната част на залата. Между образуванията са разположени синтрови езера, в някои от които има пещерни бисери. Пещерата няма странични разклонения, но има красиви пещерни образувания, впечатляващи със своите форми сталактити, сталагмити и сталактони.

Въпреки недоброто си състояние пещерата продължава да привлича туристи от цялата страна с изключително красивите си бели образувания. Между пещерните образувания има езера, в някои от тях може да видите изключително красивите пещерни бисери.

Известна и като "Добростански бисер" или "Проклетата", това е пропастна пещера на 5км югозападно от с. Добростан и на 600м западно от хижа Марциганица на десния бряг на река Сушица в местността Гогова падина. До пещерата се стига от хижа Марциганица за около 20-30 мин. Пътеката е добре маркирана и тръгва от самата хижа.

  • Пещери
Добростан - Забележителност Пещера Добростански Бисер (Ахметьова Дупка) - Снимка 1 Добростан - Забележителност Пещера Добростански Бисер (Ахметьова Дупка) - Снимка 2 Добростан - Забележителност Пещера Добростански Бисер (Ахметьова Дупка) - Снимка 3