3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Топчика

Price comment  Цена:
адрес:
Добростан
имейл:
телефон:

Пещера Топчика се намира се намира югозападно от село Добростан, в местността Сушица и обхваща площ от 2 ха. Най-лесно се достига до пещерата от хижа Марциганица, като се тръгне в югозападна посока. Пешеходния преход е около един час в едната посока.

Пещерата е с обща дължина 727 метра и на определено място денивилацията достига до 61 метра. Пещерата е многоетажна и разклонена. Достъпна е за неопитни посетители, както и за деца, но само в горната зала. Интерес представлява и долната зала, която се свързва с горната чрез 50 метрова пропаст.

Картографирана е през 60-те години на миналия век. Преди 38 години в „Топчика” е проведен първият пещерен експеримент с четирима пещерняци от Пловдив, които са престояли 30 дни в 60 метрова пропаст при напълно природни условия. По този повод има издадена книга "Небе от камък".

Преди години пещерата е използвана за сушене на плодове и билки и е била охраняема.

Пещера Топчика е била обитавана още от първобитните хора през старожелязната епоха. От този период са открити рисунки и гравюри на животни (кон, елен, козел), останки от животни (кътен зъб на пещерна мечка, кучешки зъб, шийни и опашни прешлени от гръбначен стълб, челюсти на преживни животни и др.) и керамика. Открит е пълен скелет от пещерна мечка. За трудовия процес и производството по онова време може да се заключи от откритата керамика - фрагменти от малки и средни по големина глинени съдове. В пещерата има открити старобългарски надписи както и стъклена бутилка, която с течение на годините е калцирала и изглежда вкаменена. По дясната стена на пещерата, на около 80м. от входа върху паднал някога каменен блок от свода, са гравирани фигурки на животни. Отново там е намерен надпис на старославянски писан от монах-отшелник, който впоследствие е бил унищожен при неловък опит за снемане на отпечатък - естампаж.

В пещерата са намерени артефакти от ранножелязната епоха и V–III век пр. Хр.

През 1970 г. пещера Топчика е обявена за природна забележителност. Пещерата Топчика е обявена за защитен природен обект като убежище на голяма колония от прилепи.

  • Пещери
Добростан - Забележителност Пещера Топчика - Снимка 1 Добростан - Забележителност Пещера Топчика - Снимка 2 Добростан - Забележителност Пещера Топчика - Снимка 3