3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Марациганица

Price comment  Цена:
4.00
адрес:
Добростан
имейл:
телефон:
00359886635940

Хижа Марациганица се намира в едноименната местност и представлява комплекс от две сгради, които имат общ капацитет да поберат до 154 души. Централната постройка е масивна, триетажна сграда, която е отговорна за две трети от целия капацитет на комплекса. Санитарните възли и баните са етажни. В непосредствена близост е спалнята – едноетажна сграда, побираща петдесет души, с етажни бани. Всички сгради са електрифицирани и водоснабдени, а зимата се отопляват на ток.

На разположение на гостите са паркинг, кухня, столова и кафене. До хижата може да се стигне от село Добростан. Пътят до селото е асфалтиран, а от него до хижата натрошена каменна настилка. Асеновград е на шест часа и половина пеш по маркирана пътека през хижа Момина сълза и хижа Брезово, която е на три часа път. Може да се стигне и от село Югово, което е също на три часа.

Благоустроената пещера Добростански бисер е само на двадесет минути път от хижата. Пътеката до пещерата е добре маркирана и тръгва от самата хижа, така че няма да се лутате в търсене на правилния път.В момента пещерата е със свободен достъп. Влизането в нея става през един от прозорците на малката къща построена над входа на пещерата. Старият вход на "Добростански бисер" е запазен, но е затворен с метална решетка.

Останки от осветителни тела, метални стълби, бетонни пътеки и всякакви строителни материали напомнят, че преди години пещерата е предлагала чудесни условия на посетителите си. Водопадът Сливодолско пръскало пък, хвърлящ хладните си пръски от 49 метра се намира на два часа и половина преход по маркирана пътека. Хижите Сини връх и Пашалийца са най-далеч – на шест и половина и седем часа.

  • Хижи
Добростан - Забележителност Хижа Марациганица - Снимка 1 Добростан - Забележителност Хижа Марациганица - Снимка 2 Добростан - Забележителност Хижа Марациганица - Снимка 3