2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Църква Св. Св. Теодор Тирон и Те...

Price comment  Цена:
2.50
адрес:
Добърско
имейл:
телефон:
+359895622799

Село Добърско се намира на 20 километра от град Банско. Разположено е високо в Разложката котловина в Рила планина с живописна гледка към Пирин и Родопите.

Безспорно най-интересната и изключително добре запазена старина в село Добърско а и в целият регион е църквата “Св.св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат” строена в далечната 1614година. Вкопана дълбоко в земята, тя няма дори прозорци - само тесни, подобни на бойници, отвори в дебелата каменна стена. От същата година датират и иконите в храма. Стенописите са от 1672 г. Дело са на неизвестен майстор, най-вероятно от Дебърската школа, при това, колкото и невероятно да звучи – те са оригинали. И нещо твърде любопитно. Нищо в църквата не е реставрирано. Правено е само освежаване, като е свален опушения от вековете слой. Така иконите и фреските днес греят почти с първоначалния си блясък. Не случайно е избрано и името - светците Теодор Тирон и Теодор Стратилат са били византийски воини, покровители на християнската войска.

Днес църквата е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО, но е отворена за посетители. Двора на църквата е много впечатляващ, особено с многото цветя през топлите месеци. Ще се насладите на прекрасна разходка, може да пийнете от целебната вода, а ако имате късмет може да зърнете и хората на Добърските баби.

  • Църкви

Работно време: 09:00 до 17:00

Добърско - Забележителност Църква Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат - Снимка 1 Добърско - Забележителност Църква Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат - Снимка 2 Добърско - Забележителност Църква Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат - Снимка 3 Добърско - Забележителност Църква Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат - Снимка 4 Добърско - Забележителност Църква Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат - Снимка 5 Добърско - Забележителност Църква Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат - Снимка 6