3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Тръна

Price comment  Цена:
адрес:
Долна баня
имейл:
телефон:

Средна гора на старославянски език означава средна планина. Името напълно подхожда на средно високата планина, простряла се почти в средата на България, между китните Задбалкански котловини на север и обширната Горнотракийска низина на юг.

Най-високият връх на Ихтиманска средна гора - връх Тръна се намира в Септемврийския рид. Там е идеално за посещение през пролетта, все още не е горещо.

Самият връх Тръна не е маркиран с триангулачна точка, тази чест е оказана на малко по-ниският връх Прещип.

Пътят се характеризира със стръмно изкачване и слизане, и почти равно било. Пътищата са доста запуснати, обрасли и често се губят в покривало от ниска растителност.

На места по билото възможността да се заблуди човек е много голяма, верният път е така обрасъл, че не се вижда. Ориентир е добре очертаното било. Единственото място, по което НЕ ТРЯБВА да се следва трака, е между разклон 8 и 9 - там се заблуждава по извивката на билото и добре изглеждащ черен път.

Слизането е по скоро направена просека за някаква инсталация - най-вероятно газопровод. При разклон 10 има избор, да се спусне по шосето и да се продължи по просеката. Ако се избере второто може да се срещне стадо сърни, недалеч от малко водопадче.

Природата е много красива и има изключителни панорамни гледки към Рила - от Белмекен до Мальовица. Въпреки близостта си, язовир Искър не се вижда. На билото има "нормални" теменужки, т.е. изцяло лилави.

Особености: За минаването на маршрута са необходими познания по ориентиране. Ползването на GPS е препоръчително.

  • Върхове
Долна баня - Забележителност Връх Тръна - Снимка 1 Долна баня - Забележителност Връх Тръна - Снимка 2 Долна баня - Забележителност Връх Тръна - Снимка 3