3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Гергиница

Price comment  Цена:
4.00
адрес:
Долна баня
имейл:
телефон:
0035971202182

Хижа „Гергиница” е разположена в подножието на Рила близо до град Долна баня. Представлява комплекс от двуетажна масивна сграда и няколко бунгала. Хижата е с капацитет 50 места, които са разпределени в стаи с по две, три, четири, пет и повече легла. Сградата е електрифицирана и водоснабдена. Санитарните възли и баните са общи за етажите. Хижата е с централно отопление. Разполага с туристическа кухня и столова. Около основната сграда са разположени седем дървени бунгала с по три легла, които са електрифицирани. Те се използват като леглова база само през летния сезон. На тревните площи до хижата има заслон с голяма маса и пещ, както и помещение с тоалетна и мивка.

Хижа „Гергиница” се стопанисва от Туристическо дружество „Ибър” към град Долна баня. За изходен пункт към хижата се приема град Долна баня. От града до едноименната почивна станция се стига с умерено темпо за приблизително 2.00 часа, а от самата почивна станция до хижа „Гергиница” по маркирана пътека за още 0.15 часа. Районът, в който е разположена хижата впечатлява не само с красива природа, но и с исторически забележителности. Близо до хижата е открита втората в света седемкорабна базилика. Другата се намира във Ватикана - базиликата „Свети Петър и Павел”. Разкопките близо до Долна баня са преустановени скоро след като са започнали през 1932 - 1933 година и всичко е било зарито, за да се запази. Сега можете да се види само част от една от стените на невероятната църква.

Хижа „Гергиница” често е използвана като отправна точка за други хижи в същия дял на планина Рила. По маркирани туристически маршрути може да се стигне до хижите : „Венетица” – 2.00 часа, „Белмекен” – 5.30 часа и хижа „Заврачица” – 9.00 часа.

  • Хижи
Долна баня - Забележителност Хижа Гергиница - Снимка 1 Долна баня - Забележителност Хижа Гергиница - Снимка 2