3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Язовир Пасарел

Price comment  Цена:
адрес:
Долни Пасарел
имейл:
телефон:

Язовир Пасарел, наричан още Пасарелско езеро, е не много голям язовир, който се намира в живописния и красив Панчаревски пролом по поречието на река Искър, между Лозенска планина и Плана. Част е от землището на село Долни Пасарел. Използва се за акумулиране и изравняване на водното ниво на река Искър. Дължината му достига 1,5 километра, а ширината до 300 метра. Разположен е на 700 метра надморска височина на около 25 километра югоизточно от столицата София. Близо се намира и един от най-популярните зимни курорти в България Боровец.

Язовир Пасарел е изключително живописно и красиво място, подходящо за разходки, излети, отдих. Ако го наблюдавате от близките по-високи върхове ще останете смаяни. Непосредствено над язовира се намира и местността Църквище, от която пред вас ще се разкрие Витоша планина, Рила, Плана и Средна гора. В близост е и историческата местност Стражарски дол, мястото, където някога е загинал българския пилот-изтребител Димитър Списаревски. В негова памет е изграден Пасарелският параклис „Св. Георги Победоносец”. Сутрин водата в сгушения язовир е толкова тиха и спокойна, че заобикалящата го природа се отразява като в огледало по повърхността му.

Лозенска планина също предлага няколко интресни маршрута за разходка: до крепост Урвич, до билата на върховете Половрак и Бачул, както и приятната лека пътека до село Коловне. В село Долни Пасарел може да посетите и манастир “Св. Св. Петър и Павел”.

  • Язовири
Долни Пасарел - Забележителност Язовир Пасарел - Снимка 1 Долни Пасарел - Забележителност Язовир Пасарел - Снимка 2 Долни Пасарел - Забележителност Язовир Пасарел - Снимка 3