3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Остров Ибиша

Price comment  Цена:
адрес:
Долни Цибър
имейл:
телефон:

Ибиша (познат на местното население и като Цибър) е български остров на Дунава, разположен точно срещу село Долни Цибър. Намира се на територията на община Вълчедръм, област Монтана. Има дължина приблизително от три километра и се простира между 716 и 719-тия километър по течението на реката. Максималната му ширина е 550 метра, но това не пречи по протежение на бреговата му ивица да има красиви и големи плажове, предпочитани за почивка както от местните хора, така и от някои от туристите, които познават добре района и могат да оценят безспорните му природни красоти и спокойствието, което предлага.

Основният плаж на остров Ибиша се намира точно срещу село Долни Цибър, от което той отстои на 600-700 метра по права линия (румънският се намира само на около сто метра). Тъй като е изграден основно от наноси, брегът на острова е покрит със ситен пясък, като само на места има тиня. Вътрешността е обрасла с тополи, а при високи нива на Дунава (особено през пролетта) ниските му части биват залети от речните води.

През топлите месеци на годината обаче остров Ибиша се превръща в желано място за летуване, тъй като тук можете да опънете палатката си и да прекарате няколко страхотни дни сред дивата природа, на място, където наистина ще забравите за суетата и шумотевицата на големия град. Закътаният сред гъстата гора плаж дава възможност да си починете пълноценно. Пясъкът е чист и фин, а дълбочината на реката нараства плавно, като дъното е полегато, без ями, водовъртежи и подводни течения. На острова има и цели две защитени местности (“Остров Цибър” на северозапад и поддържан резерват ”Ибиша“ на югоизток), които позволяват да се насладите на впечатляващото разнообразие на флора и фауна, особено що се отнася до водоплаващите птици.

Тук гнездят множество редки и защитени птици като бяла лопатарка, зеленоглава патица, нощна чапла, гривеста и малка бяла чапла, стридояд и малък корморан. Трябва да имате предвид, че плажът е неохраняем и въпреки отличните условия за къпане, крие потенциална опасност, особено за хора, които не могат да плуват и семейства с малки деца. Ако сте достатъчно внимателни обаче, няма никакво място за притеснение. Мястото е подходящо и за практикуване на по-голямата част от водните спортове, а до острова можете да достигнете единствено с лодка.

  • Плажове
Долни Цибър - Забележителност Плаж Остров Ибиша - Снимка 1 Долни Цибър - Забележителност Плаж Остров Ибиша - Снимка 2 Долни Цибър - Забележителност Плаж Остров Ибиша - Снимка 3