3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Село Долни Цибър

Price comment  Цена:
адрес:
Долни Цибър
имейл:
телефон:

Село Долни Цибър се намира на брега на Дунав, на територията на община Вълчедръм, област Монтана. То е едно от големите в региона, тъй като има повече от хиляда и петстотин жители. Близо до селото са разположени останките на древноримската крепост Цебрус, на която не са правени сериозни археологически проучвания.

Северно от Долни Цибър, в българската акватория на река Дунав, се намира остров Ибиша, който е обявен за резерват. Той е познат на местното население и като Цибър и представлява голям интерес от гледна точка на любителите на природата, особено що се отнася до множеството редки и включени в Червената книга на застрашените и изчезващи видове животни. В най-пълна степен това се отнася до впечатляващото видово многообразие на водоплаващи птици, сред които и застрашените в световен мащаб бяла лопатарка (Platalea leucorodia), стридояд (Haematopus ostralegus) и малък корморан (Phalacrocorax pygmaeus).

Плажът на село Долни Цибър е тих и спокоен, сравнително обширен за мащабите на дунавското ни крайбрежие. На него можете да откриете множество закътани местенца, на които да останете на спокойствие и да се отпуснете сред красивата, запазена природа. Трябва да имате предвид, че ивицата не е охраняема, а пролетното пълноводие на Дунава всяка година променя релефа на дъното, така че е важно да бъдете пределно внимателни, особено, ако сте с малки деца или не сте уверени в плувните си способности. Все пак, ако сте по-внимателни, можете да си прекарате отлично, без да се страхувате за здравето и живота си.

Край плажа, на дунавския кей има приятно и уютно малко заведение, в което имате възможност да се скриете от жегата в най-горещите летни дни, да се порадвате на спокойствието или да се позабавлявате с приятели. Достъпът до плажа е много лесен, тъй като по пътя от селото можете да стигнете само на метри от самия бряг. Гледката оттук е изключително красива, особено привечер, когато водите на реката са обагрени от залеза, а по нея минават туристически, товарни кораби и рибарски лодки.

  • Плажове
Долни Цибър - Забележителност Плаж Село Долни Цибър - Снимка 1 Долни Цибър - Забележителност Плаж Село Долни Цибър - Снимка 2