3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Чакалица

Price comment  Цена:
адрес:
Долно Осеново
имейл:
телефон:
00359889077229

Хижа „Чакалица” е разположена е в едноименната местност в югозападния дял на планина Рила при надморска височина от 1850 метра. В миналото местността е била едно от любимите места за отдих на хората от Благоевград и околните села. Разкрива неповторима гледка към Пирин.

Представлява комплекс от две сгради – нова и стара. Новата сграда е масивна триетажна постройка, която е в процес на завършване. Старата сграда е едноетажна и се намира в непосредствена близост до новата. Към момента разполага с 22 места за настаняване на туристи. Разпределени са в три стаи с по шест легла и във фургон, който разкрива още четири места. Хижата е водоснабдена и електрифицирана от собствен ВЕЦ. Има вътрешни и външни санитарни възли. Разполага с баня. Отоплението се извършва чрез печки на твърдо гориво. На разположение на посетителите са оборудван кухненски бокс и обширна столова. През летния сезон има и бюфет.

Районът около хижата е подходящ за пешеходен и велотуризъм, разходки и пикници. През зимата предоставя идеални условия за ски преходи. От тук може да започнете един от най дългите и красиви преходи: хижа „Македония” – хижа „Рибни езера” - заслон „Кобилино бранище” - заслон „Страшното езеро” - хижа „Мальовица”. Местоположението е удобно, за да се слезе до „Предела”.

Изходните точки към хижа „Чакалица” са Благоевград, село Хърсово и село Долно Осеново. Препоръчителен е първият вариант от Благоевград. Пътя от града е с дължина 34 километра, от които половината е асфалтиран, а останалата част е горски път. Първоначално пътя преминава покрай долината на река „Благоевградска Бистрица” до пункт „Славово” , след което се продължава по маркирана пътека покрай долината на река „Славова”. Туристическата пътека е добре поддържана.

Хижата служи за изходен пункт при изкачване на връх „Чакалица” (2298 м.) – 2.00 часа. От тук тръгват и маркирани туристически маршрути към хижите : „Македония” – 4.00 часа, „Предела” – 4.00 часа и хижа „Добърско” – 4.00 часа.

  • Хижи
Долно Осеново - Забележителност Хижа Чакалица - Снимка 1 Долно Осеново - Забележителност Хижа Чакалица - Снимка 2 Долно Осеново - Забележителност Хижа Чакалица - Снимка 3