3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Крепост Цепина

Price comment  Цена:
адрес:
Дорково
имейл:
телефон:
+359899817153

Средновековната крепост Цепина е била една от най-известните и непристъпните в Родопите. Тя се намира близо до село Дорково, община Ракитово, на около 16 км от Велинград.

Първото писмено сведение за крепостта Цепина е от 1220 г. Това е една дарствена грамота (сигилий) на деспот Алексий Слав, дадена на манастира "Св.Богородица" в гр. Мелник. Съхранява се във Ватопедския манастир на Атон (Света Гора). В нея Алексий Слав пише, че имал за седалище отначало Цепина, а после Мелник. Същинският град във византийските извори се споменава като "Цепайна".

Външните крепостни стени обхващат площ от 25 дка, а в най - високата част е бил изграден средновековен замък върху площ от 1,5 дка. Стените му са запазени до височина от 2,5 м. В крепостта са открити и проучени останките на три църкви и четири дълбоки водохранилища (щерни), достигащи на дълбочина до 10 м.

От едната църква произхождат двата мраморни олтарни релефа на апостолите Петър и Павел, изложени в Ермитажа в Санкт Петербург. Основите на вътрешните и външните крепостни стени, както и основите на църквите и четирите водохранилища са консервирани и привличат множество туристи.

През средновековието Цепина е една от най-известните родопски крепости. Влиза в пределите на българската държава в средата на IX век. През XI век е завладяна от Византия, но по време на управлението на цар Калоян (1197-1207) Цепина отново е върната в пределите на Българската държава. Когато Калоян назначава племенника си Алексий Слав за управител в Родопите, Цепина става седалище на владенията на деспота.

Легендите за Цепина разказват, че тя е погребала съпругата на деспот Алексий Слав – Маргарет-Изабел, дъщеря на латинския император Хенрих. След сватбата в Константинопол през 1206 г. девойката – тогава едва 13-годишна, заминала с чичо си и една придворна дама в Цепина. Щом видяла крепостта, обаче, промълвила на френски (за да не я разбере никой): - Боже мой, тук сигурно ще бъде моя гроб! Майката на Алексий Слав Тамара (сестра на цар Калоян), помислила, че момичето благославя крепостта и отвърнала: Амин, дай Боже! Не след дълго, Маргарет-Изабел се разболяла и по-малко от година след сватбата починала.

До нея се стига по асфалтов път от село Дорково, около 6 км, който свършва при хижа Цепина, в която има музей с находки от крепостта, но днес тя е затворена. От хижата тръгва черен път нагоре към самата крепост и след около 10 минути ходене се достигат крепостните стени. Този начин на достигане на крепостта обаче е достъпен само когато няма сняг. Гледките, които се редуват по пътя са изключително красиви. Крепостта е със свободен достъп. За повече информация се свържете с близката хижа „Цепина”.

  • Крепости
Дорково - Забележителност Крепост Цепина - Снимка 1 Дорково - Забележителност Крепост Цепина - Снимка 2 Дорково - Забележителност Крепост Цепина - Снимка 3 Дорково - Забележителност Крепост Цепина - Снимка 4