3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Беглика – язовир Тошков...

Price comment  Цена:
адрес:
Доспат
имейл:
телефон:
00359896602227

Дължината на този маршрут със средна трудност е двадесет и три километра. Трасето се движи по отлично разпознаваеми пътища и пътеки, маркирани със син триъгълник. Част от местността Беглика е обявена за резерват с площ от 1461 хектара през 1960 хектара, за да бъдат опазени естествените вековни смърчови гори, които растат тук. Защитената местност съхранява и единственото находище на храстовидния очибодец на Балканския полуостров, както и единственото място, на което в България расте алпийско клинавче.

Резерватът е разположен непосредствено на северозапад от плоския вододел, който също носи името Беглика, на четиринадесет километра от град Батак. Намира се в подножието на един от най-високите и красиви родопски върхове – Голяма Сюткя (2186 метра надморска височина), в живописен и запазил природата си в почти девствено състояние район на Родопите – тази магична българска планина.

Изходната точка на маршрута е край сградите на едноименното Държавно ловно стопанство „Беглика“, откъдето трябва да карате в посока вила „Родопска почивка“. Този участък, както впрочем и цялото трасе, е много приятен, без голямо натоварване и ви позволява да се наслаждавате на околната природа. Изкачването е постепенно, за да се достигне (след прибизително три километра) до разклон, за който можете да се ориентирате от това, че над него минава далекопровод.

На това място маршрутът завива надясно, спускайки се към местността Картела, откъдето започва да следва асфалтовия път от Батак за Доспат. След още един десен завой се насочвате към Държавно ловно стопанство „Снежанка“ и язовир „Тошков чарк“. На отбивката за тях завивате наляво (изток) и на приблизително половин километър преди сградите на стопанството поемате по нова отбивка вдясно.

Оттук в продължение на няколко километра маршутът следва живописната долина на река Топлика, за да ви изведе до мост, който се намира в непосредствена близост до „Тошков чарк“. Ако решите, можете да прекарате една или няколко нощи край този закътан дълбоко в диплите на Родопите язовир. Маршрутът обаче води надясно, още преди да сте достигнали моста, и след леко изкачване достига до седловина, от която приятно спускане ви помага да стигнете до главния път Батак – Доспат точно на мястото, на което е отбивката за Беглика.

  • Маршрути
  • Язовири
Доспат - Забележителност Маршрут Беглика –  язовир Тошков чарк - Снимка 1 Доспат - Забележителност Маршрут Беглика –  язовир Тошков чарк - Снимка 2 Доспат - Забележителност Маршрут Беглика –  язовир Тошков чарк - Снимка 3