3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Драгоманско блато

Price comment  Цена:
1
адрес:
Драгоман
имейл:
dragoman@balkani.org
телефон:
+359884268552

Драгоманското блато е най-голямото карстово блато в България. Намира се на 40 км северозападно от София и на около 3 км от град Драгоман.

През 1930 г. започва отводняване на влажните зони в България и превръщането им в обработваеми земи. Драгоманското блато е пресушено с 11 отводнителни канала и помпена станция и за дълго време животът в него замира. След като спира процесът на отводняване, в началото на 90-те години на ХХ в. започва възстановяването на екологичното състояние на Драгоманското блато. Днес животът тук отново се възражда и се връща постепенно към нормалния си ритъм. Блатото е разположено на площ от 350 хектара, което е приблизително площта на около 480 футболни игрища. Обитавано е от 226 вида птица, 126 от които гнездят тук. То е жизненоважно за гнезденето на два световно застрашени вида - белооката потапница и ливадния дърдавец. През блатото минава прелетният път “Via Aristotelis”, затова е от изключителна важност за мигриращите водолюбиви птици.

В блатото има специално направени дървени пътеки, по които посетителите могат да се разходят и да наблюдават живота в района. Тук има изградена и наблюдателна кула, от която се разкрива прекрасна панорама на цялата местност. Сред тръстиките има укрития, откъдето животните в блатото могат да бъдат снимани.

Преди блатото се намира посетителският център „Драгоманско блато”. Центърът разполага със зала за презентации на площ от 100 кв. м, в него е разположена и единствената в България експозиция за влажните зони. Посетителите на център „Драгоманско блато” могат да се запознаят с историята на местността чрез електронен интерактивен модул. Това е първият и единствен специализиран център около София, предназначен за срещи, уроци, лекции и семинари на ученици и природозащитници. За учениците има разработена специална образователна програма, която по интересен и любопитен начин представя влажните зони в България. Лекция и прожекция на филм в центъра и посещение на дървените мостчета и други части на Драгоманското блато (с водач, бинокли, зрителна тръба, определители за животни и растения) струва 5 лв. на човек. Велосипеди под наем може да ползвате срещу 2 лв на час.

Драгоман - Забележителност Драгоманско блато - Снимка 1 Драгоман - Забележителност Драгоманско блато - Снимка 2 Драгоман - Забележителност Драгоманско блато - Снимка 3 Драгоман - Забележителност Драгоманско блато - Снимка 4 Драгоман - Забележителност Драгоманско блато - Снимка 5 Драгоман - Забележителност Драгоманско блато - Снимка 6