3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Микроязовир Жинзифово

Price comment  Цена:
адрес:
Друг
имейл:
телефон:
00359897994936

Плажът се намира на микроязовир “Жинзифово”, разположен край едноименното село. То е закътано сред живописните ридове на Източните Родопи, на дванадесет километра от град Кърджали. Надморската му височина е сравнително голяма за региона (437 метра), което го превръща в желана дестинация за туристи от близо и далеч, особено през най-горещите летни месеци.

Микроязовирът е малък, с площ едва 18 декара, сгушен в околните възвишения, и предлага така желаното от все повече туристи усамотение, спокойствие и отдалеченост от големите градове и туристически дестинации. Макар и част от крайбрежието му да е покрита с борове, винаги можете да намерите усамотено местенце, на което да релаксирате пълноценно, наслаждавайки се на звуците на природата.

Водата на микроязовира е тиха и спокойна, а дъното на повечето места - полегато, така че можете да плувате без да се притеснявате за безопасността си, като разбира се спазвате правилата и се държите разумно, защото водоемът е неохраняем. Все пак къпането тук не е опасно, освен ако не сте прекалено самонадеяни или не изпускате малките си деца от поглед. При положение, че ви стане много горещо, винаги можете да се скриете в близката борова гора.

Ако решите да останете тук няколко дни на палатка, каравана или кемпер, можете да посетите и някои от множеството забележителности в околността - защитената местност “Средна Арда” в землищата на близките села Звезделина и Висока поляна, която е част от Орнитологично важното място “Студен кладенец”, една от най-големите средновековни крепости в Родопите Моняк (над село Широко поле), археологическия комплекс Перперикон (на девет километра) и, разбира се, язовир “Студен кладенец” - един от най-големите и живописни в страната.

  • Язовири
  • Плажове
Друг - Забележителност Плаж Микроязовир Жинзифово - Снимка 1 Друг - Забележителност Плаж Микроязовир Жинзифово - Снимка 2 Друг - Забележителност Плаж Микроязовир Жинзифово - Снимка 3